Iz Štajerca: Čebela ne preživi brez čebelarjev

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
21.11.2019 05:29

Čebelarski mojster Maksimiljan Prah, predsednik Čebelarskega društva Slovenska Bistrica, izpostavlja pomen čebel za prehrano ter poudarja, da moramo zato skrbeti za naravo. V Čebelarskem centru zato velik poudarek dajejo izobraževanju, osveščanju otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Čebelarski center ni pomemben le za nas, čebelarje, ampak tudi za širšo družbo," izpostavlja presednik čebelarskega društva.
Andrej Petelinšek

Čebelice, čebelice, iz raja k meni ste prišle, ko v raj se povrnete, bo tukaj mrzlo in pusto." Ta verz je na svoj čebelnjak v Halozah napisal Maksimiljan Prah, predsednik Čebelarskega društva Slovenska Bistrica, ki zmeraj poudarja pomembnost čebel za življenje na Zemlji. "Je najbolj pomembna žival, saj oprašuje 87 odstotkov rastlinja, ki je pomembno za prehrano človeštva. Velik problem je onesnaženost. Pred tridesetimi leti je lahko čebela sama preživela v naravi, danes brez čebelarjev ne more več. Zakaj? To je indikator, resno se moramo zavedati, da je treba delati na tem, da naravo ohranimo čim bolj zdravo. Ljudje v Indiji zaradi onesnaženega zraka hodijo celo z maskami čez obraz, to je katastrofa. Zato smo mi lahko še srečni, da imamo takšno naravo, a treba jo je ohranjati," zmeraj znova izpostavlja dolgoletni čebelar.

Čebelarskem društvu Slovenska Bistrica je kar šest čebelarskih mojstrov ter 42 čebelarjev in čebelark z nacionalno poklicno kvalifikacijo. 
Andrej Petelinšek

Otroci spoštujejo naravo

Tudi zato slovenjebistriški čebelarji največ pozornosti namenjajo poučevanju predšolske in šolske mladine o pomenu in življenju čebel ter o ohranjanju zdravega okolja. Leto dni že uspešno izvajajo sporazum z občino in vzgojno-izobraževalnimi ustanovami. "S svojim znanjem utrjujemo pot, s katero bi za nas in za naše zanamce ohranili naravo, ki nam je bila podarjena. Zelo smo ponosni, da nas je doslej obiskalo že okoli tisoč otrok. Imeli smo predavanja v učilnici, peljali smo jih po naši čebelarski učni poti medovitih rastlin. Prav čudim se, kako so nekateri otroci ozaveščeni. Otroke v šolah spodbujajo, da spoštujejo naravo, to je največje bogastvo," vendarle z veseljem pove Prah.

Otrokom marsikaj zanimivega o čebelah pove Norbert Jedlovčnik, starosta slovenjebistriških čebelarjev.
Aleš Kolar

Vsa družina čebelari

Čebelarski mojster veliko raje kot o sebi govori o društvu, njihovih skupnih dejavnostih, a nekaj vendarle razkrije. S čebelarjenjem se je začel ukvarjati leta 1988, potem ko ga je za to navdušil znanec. Kupil je dva panja, poskusil in pri čebelicah našel svoje veselje in zadovoljstvo. "Najprej sem imel čebelnjak doma v Šikolah, nato pa sem ga postavil v Halozah. Imamo manjše kontejnerje, ki jih vozimo okoli. Navdušil sem tudi ženo in obe hčerki, zdaj smo vsi štirje člani Čebelarskega društva Slovenska Bistrica, tudi zeta pomagata, najbolj pa sem vesel, da se je za čebelice navdušila osemletna vnukinja Nika. Vsak ima svoje čebelice, trudimo se po najboljših močeh. Izdelujemo vse primarne čebelje izdelke: matični mleček, cvetni prah, propolis, vosek, med ..." o družini pravi Prah.

Maksimiljan Prah pred čebelarskim centrom
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta