Kje lahko dobijo novo službo odpuščene delavke?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
16.09.2020 03:00

Med več sto odpuščenimi delavci v kidričevskem Boxmarku je večina žensk. Svojega dela so se v glavnem priučile, zato gre razumeti njihove pomisleke o prekvalifikaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Do konca septembra bo v kidričevskem podjetju Boxmark Leather delo izgubilo 650 zaposlenih, še 800 jih bo potem delalo v enem največjih zaposlovalcev v spodnjem Podravju. Med tistimi, ki so prejeli odločbe o prenehanju delovnega razmerja, je največ žensk, šivilj in delavk brez izobrazbe, ki so se za delo v proizvodnji priučile in ki zdaj, po izgubi službe, na trgu dela lahko kandidirajo zgolj s pridnostjo in pripravljenostjo, da poprimejo za prav vsako delo. In čeprav se zdi, da je nekaj stotim brezposelnim na širšem ptujskem območju težko najti novo zaposlitev, razmere na trgu dela vendarle kažejo, da je delo mogoče dobiti, a kot kaže, ne brez dodatnega usposabljanja.


Boxmark

V ptujskem domu upokojencev so jim vrata odprta

"Pri nas nenehno zaposlujemo. Lansko leto smo zaposlili 60 novih sodelavcev, letos že več kot 30, od tega največ gospodinj oskrbovalk in strežnic, kjer je potrebna srednja ali poklicna izobrazba. Zaposlujemo tudi bolničarje in medicinske sestre ter kuharje, a to so kadri, ki jih med nekdanjimi delavci Boxmarka ni. Vidimo pa možnost zaposlitve gospodinj oskrbovalk, kjer je osnovni pogoj končana triletna šola katerekoli smeri, kar velja tudi za kuharje in pomožne delavce. Za te lahko tudi v našem domu, ob pomoči zunanjih izvajalcev, kot je denimo ljudska univerza, organiziramo krajša usposabljanja, kjer bodoče sodelavce seznanimo z veščinami, da pridobijo kompetence za opravljanje dela gospodinje oskrbovalke," na vprašanje, ali lahko nekdanje delavke in delavci Boxmarka potrkajo tudi na njihova vrata, ko iščejo zaposlitev, odgovarja Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj. Dodaja, da so v domu pripravljeni sodelovati pri izvedbi praktičnega dela usposabljanja, imajo pa v domu tudi kader za izvajanje teoretičnih in praktičnih vsebin programa usposabljanja za gospodinje oskrbovalke. "Tudi v prihodnje bomo vsako leto zaposlili od 30 do 40 novih sodelavcev, še kakšnih 30 za delo v naši enoti Juršinci, ki jo povečujemo. Čez kakšni dve leti bomo iskali okrog 70 delavcev za delo v novi enoti Žabjak. Obeta pa se še nekaj novogradenj domskih enot v okoliških občinah, kar kaže, da bomo iskali nove sodelavce," dodaja Šemničkijeva, ki poudarja, da bo prav pri oskrbi starejših v prihodnosti največ potreb po novi delovni sili. Ptujski dom upokojencev, poudarja direktorica, je pripravljen aktivno sodelovati pri razreševanju problematike odpuščenih delavcev v Boxmarku s strokovnim znanjem kot učna baza za prekvalifikacijo in ne nazadnje kot pomemben zaposlovalec.

Prekvalifikacije, ki vodijo do zaposlitve

Tomaž Žirovnik, vodja ptujske območne službe Zavoda za zaposlovanje, problematiko odpuščenih delavcev Boxmarka že od pomladi, ko so se zvrstile prve odpovedi, budno spremlja: "Smo v pogovorih z delodajalci, ki bi lahko zaposlili odpuščene delavce, med njimi je zagotovo ptujski dom upokojencev. Gre pa za delo, kjer brez interesa brezposelnih težko pričakujemo uspešno sodelovanje. Iskalci zaposlitve morajo biti pripravljeni na nove usposobitve. To je nujno in potrebno, saj gre za delo z ljudmi. Z direktorico Doma upokojencev Ptuj sva v navezi že od letošnjega marca, pozvali pa smo tudi izvajalce izobraževanja k pripravi ustreznih programov, ki bi bili prilagojeni potrebam bodočih delodajalcev, in računamo, da bomo že to jesen lahko opravili prve vpise in izvedbo prilagojenih in časovno skrajšanih ter vsebinsko strnjenih programov na področju socialnega varstva in oskrbe. Kot že rečeno, pa brez zainteresiranosti brezposelnih uspeha tovrstnih prekvalifikacij in usposabljanj ni mogoče pričakovati."

Slavica Pičerko Peklar


Da že sodelujejo s sindikatom, se dogovarjajo z zavodom za zaposlovanje in bodo sredi septembra pripravili informativni dan, na katerem bodo iskalcem dela - računajo, da bo med njimi največ nekdanjih delavk Boxmarka - predstavili različne možnosti pridobivanja novih poklicnih kompetenc," napoveduje Mojca Volk, direktorica Ljudske univerze Ptuj. "Že zdaj izvajamo program usposabljanja NPK socialni oskrbovalec, obstaja tudi možnost prekvalifikacije za poklic bolničar - negovalec, ki ga uspešno izvaja Ljudska univerza v Rogaški Slatini. Ob zadostnem povpraševanju bi tak program lahko izvajali tudi na naši lokaciji. Kot izvajalci različnih usposabljanj in izobraževanja na različnih ravneh ter smereh smo seveda pripravljeni sodelovati v tem projektu, a kot rečeno, med brezposelnimi mora obstajati želja po dodatnem usposabljanju, saj je brez tega vsak naš trud zaman," dodaja Volkova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta