Kvar(i)tetno: Odlični glasbeniki s posebnimi instrumenti in imenom

Anita Kirbiš
29.03.2020 05:04

Na obrobju Slovenskih goric je pred štirimi leti vzniknila glasbena skupina Kvar(i)tetno s posebnim glasbenim melosom. "Skupino Kvar(i)tetno sestavljamo štirje člani: kitarist Viktor Vajngerl, basist Vlado Plateis, harmonikar Tilen Maček in jaz. Ne odlikuje nas le, da smo vsi odlični vokalisti in glasbeniki, ampak tudi naš glasbeni izbor in instrumenti," pravi pevka v skupini Janja Kraner, sicer profesorica glasbe, ki prihaja iz Jakobskega Dola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina Kvaritetno ob lanskih Jakobovih prireditvah
Anita Kirbiš

Zasedba je igrala skupaj že leto, preden so se uradno povezali. Kranerjeva se je ob tradicionalnih Jakobovih prireditvah odločila za samostojni koncert. "Moji koncerti imajo vedno rdečo nit. Za tisto leto sem se odločila, da bomo izvajali že skoraj pozabljene slovenske ljudske in kantavtorske pesmi. A zato sem potrebovala spremljevalno ekipo. Zadeve sem se lotila zadnji hip, le štirinajst dni pred koncertom. Na srečo so se Viktor, Vlado in Tilen odzvali. Takrat se mi še sanjalo ni, da se bomo tako povezali. Našo glasbo in priredbe so obiskovalci odlično sprejeli," je spomnila na začetke.

Glasba v etno in folk stilu

Leto za tem so ponovno nastopili na letnem odru v sklopu Jakobovega, koncert se je imenoval Jakobska plaža, izvajali so pesmi z Melodij morja in sonca. Koncert je bil še bolj obiskan kot prejšnji in publika jih je vzela za svoje. Za tem so dobili kar nekaj povabil in nastopi so se vrstili (v okoliških krajih, bili so predskupina Lee Sirk v Šentilju, predskupina Marka Škugorja v Jakobskem Dolu ...). Kvartet glasbenikov, ki ustvarja v bolj etno oziroma folk stilu, si je sprva nadel ime Kvartetno in z njim postal že dokaj znan, vendar je pod tem imenom že obstajala skupina, zato so vrinili še i, Kvar(i)tetno. In zakaj so, poleg kvalitetne izvedbe glasbe, še tako posebni? Basist skupine izdeluje reciklirane instrumente, ki so unikatni, edinstveni, uporabni - z njimi igra na vseh nastopih in prav to je skupino naredilo edinstveno.

Prireditve, ki jih organizirata JSKD Pesnica in ZKD Kungota, Pesnica in Šentilj, pogosto ne minejo brez Janje Kraner.
Marko Knehtl

Glas iz krampa, lopate ...

Glasbila, ki jih je izdelal Vlado Plateis, so posebnost skupine. Iz lopate ali krampa naredi bas kitaro, iz lesenih grabelj električno kitaro, iz bobna pralnega stroja basboben, iz nočne posode male bobne, skratka, poln je idej. Vse to znajo domiselno vplesti v glasbo in sam koncert, ob nastopih pa glasbila na šaljiv način tudi predstavijo. Plateis, po poklicu je ekonomski tehnik, nekdanji basist pri AFS Študent, pravi: "Kvar(i)tetno je skupina, ki se igra z glasbili. Sam preizkušam oblikovne meje instrumentov. Zaradi tovrstnega koncepta ne igramo na veselicah, saj med nastopi predstavimo instrumente, želimo, da jih publika vidi in dojame, da se res igra na njih in da so enakovredni komercialnim izdelkom. In seveda – trudimo se ohranjati glasbeno in pevsko kvaliteto."
"Morda vam beseda Kvari-tetno zveni pokvarjeno. A beseda je štirioglata, dva vogala sta iz akademskih krogov, dva pa sta narejena na roke - po vzoru slovenskogoriških milozvočnic. Njihovo bistvo izhaja iz zavrženih primerkov vsakdanje uporabnih predmetov. Glasbeni melos pa bazira na metodi kontroliranega vretja idej, enostavno Kvaritetno morate slišati in predvsem videti," je odločen Viktor Vajngerl iz Sladkega Vrha, po poklicu inženir elektrotehnike, nekdanji harmonikar in basist pri AFS Študent.
Najmlajši član skupine Tilen Maček je iz Maribora, je študent kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in o skupini pove: "Kvaritetno - posebno ime za posebno skupino. Če že skladba, ki se izkoplje iz globokih arhivov, ni posebna, so vsaj instrumenti zelo posebni, saj se uporablja glasbeno reciklirano vse od nočne posode do krampa. Unikatna izkušnja za poslušalce in izvajalce. Za kaj več pa vabljeni na naš koncert."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta