Markovci: Gradijo varno kolesarsko mrežo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.03.2020 03:21

Poldrugi kilometer kolesarske poti ob glavni cesti Ptuj-Zavrč je asfaltiran. Občina Markovci se lahko pohvali z vse bolj urejenimi kolesarskimi potmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poldrugi kilometer je dolga nova kolesarska pot ob glavni cesti Ptuj- Zavrč.
Slavica Pičerko Peklar

V občini Markovci te dni zaključujejo gradnjo nove kolesarske ceste, ki iz občinskega središča vodi proti Ptuju. Žal pa se ta v sosednji vasi Spuhlja konča, zato morajo kolesarji do mesta po zelo nevarni glavni cesti ali pa izbrati nekoliko daljšo, a veliko bolj varno pot ob Ptujskem jezeru. "Še pred gradnjo kolesarske steze smo ob trasi tega dela države ceste poskrbeli za menjavo vodovodnega omrežja. To je bilo že staro, grajeno iz azbestnih cevi, zato ga je bilo nujno treba zamenjati. Po teh ceveh teče pitna voda tudi v sosednje občine, zato je investicija še toliko bolj potrebna in pomembna," razlaga Branko Zorko, ki je na markovski občini pristojen za investicije in režijski obrat. "Skupna vrednost investicije je 688 tisoč evrov, občina je morala zagotoviti denar za izgradnjo skoraj poldrugi kilometer dolgega odseka novega vodovodnega omrežja, kar nas bo stalo dobrih 414 tisoč evrov. Izgradnjo kolesarske poti pa je financiralo infrastrukturno ministrstvo, saj smo bili uspešni na enem od njegovih razpisov," doda Zorko.

Sodelovanje tudi s sosednjimi občinami

V Markovcih se lahko pohvalijo z že dobro urejeno kolesarsko cestno mrežo, saj so ob gradnji kanalizacijskega omrežja za kolesarje poskrbeli še v naseljih Stojnci in Bukovci. Tako je tudi iz smeri Borla proti Markovcem že mogoče peljati po varnih poteh. Del kolesarskega omrežja so zgradili tudi med Sobetinci in Markovci, še nekaj podobnih kolesarskih projektov pa snujejo tudi s sosednjimi občinami, ker želijo za varnost kolesarjev poskrbeti tudi ob glavni cesti v Borovcih, ki vodi s Ptuja proti Ormožu.

V občini Markovci so poskrbeli za varnost kolesarjev ob glavni cesti Ptuj-Zavrč.
Slavica Pičerko Peklar

S kolesi gor in dol po Markovcih

Prav posebna kolesarska pot pa je speljana tudi po mejah občine Markovci. Dolga je približno 21 kilometrov, kolesarje pa vodi iz občinskega središča proti mlinu v Zabovcih, od tam do Matekvega križa in po poljski cesti do Borovcev, kjer je mogoče počivati pri lepo urejenem ribniku. Od tam se je mogoče zapeljati do Prvencev in tamkajšnjega ribnika, zaviti v Strelce, naprej v Sobetince do Zagojičev v sosednji občini Gorišnica, od tam pa do Stojncev in skozi Bukovce do Nove vasi. S kakšnim postankom ob reki Dravi vodi kolesarje pot še mimo Ptujskega jezera, ki ga kaže kdaj obkolesariti ali obhoditi, nazaj v Markovce. Po občini je speljana tudi Dravska kolesarska pot, ki privablja vse več navdušenih kolesarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta