Mlada prevzemnika kmetije: Poskusi s pridelavo jogurtov bodo prerasli v posel

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
17.10.2020 05:00

Larisa Fras iz Jakobskega dola v občini Pesnica je zaradi diabetesa med nosečnostjo začela pripravljati jogurte brez sladkorja, sedaj na kmetiji že urejajo manjši predelovalni obrat. Za jogurt in sir je tudi že prejela priznanje na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Fras 
Anita Kirbiš

Med letošnjimi dobitniki priznanj na tradicionalni prireditvi Dobrote slovenskih kmetij je bila v veliki konkurenci tudi Larisa Fras iz Jakobskega Dola. Za sir za žar je prejela zlato priznanje, za jogurt s podloženim sadjem bronasto. Mlada družina Fras s tremi nadobudnimi otroki (devetletno Emo, petletno Ano in dveletnim Janom) živi v zaselku Spodnji Jakobski Dol v občini Pesnica. Na kmečkem dvorišču Frasovih je polno otroškega vrišča in smeha. 36-letni Zoran Fras je mladi prevzemnik kmetije, ki jo je nasledil od staršev, šele slabo leto. Pred nedavnim so izgubili mamo, zato je še vedno neprecenljiva pomoč očeta in najožjih sorodnikov, s katerimi živijo pod isto streho.

Mizar, a se je odločil za kmetijo

Zoran Fras je po poklicu mizarski tehnik, vendar se je odločil za kmetovanje, za kar je moral opraviti nacionalno poklicno kvalifikacijo iz živinoreje. Njegova 32-letna Larisa Fras (nista še poročena, a po naključju imata enak priimek), prihaja iz sosednje vasice, vendar nikoli ni živela na kmetiji. Študirala je na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, smer živinoreja, kjer jo čaka še dokončanje diplome. Sprva mešano kmetijo na obronkih Slovenskih goric so že Zoranovi starši začeli preusmerjati v živinorejo in proizvodnjo mleka, kar sta mlada prevzemnika še nadgrajevala. Vrtoglavih 40 hektarjev zemlje obdelujejo v glavnem strojno, število govedi iz leta v leto povečujejo, sedaj je v hlevu 95 glav govedi, od tega 51 krav molznic. Čez poletje so živali na paši, sicer pa dnevno porabijo okoli 2500 kilogramov silirane krme, ki jo preko leta pripravljajo sami. Letno imajo okrog 300.000 litrov mleka.

Priznanje za jogurt in sir za žar 
Anita Kirbiš

Ob prireji mleka se vse bolj usmerjajo še v njegovo predelavo. "Začelo se je v moji nosečnosti, ko sem imela nosečniški diabetes. Da bi potrebovala čim manj inzulina, sem začela preizkušati recepte za domače jogurte in sir, katerim nisem dodajala sladkorja. Dala sem jih pokušati tudi drugim in bili so navdušeni. Potem je to preraslo v nekaj več. Po izteku porodniške smo začeli razmišljati, ali naj si poiščem službo, vendar je padla odločitev, da si uredimo manjši predelovalni obrat," je povedala Larisa Fras. Ker je odkupna cena mleka v Sloveniji izjemno nizka, trenutno kmetje dobijo za liter 30 centov, so začeli poskusno izdelovati različne domače sire in celo paleto navadnih in predvsem sadnih jogurtov, ki imajo za osnovo sveže, lokalno pridelano sadje pa tudi domači med.

Lokalno, domače

"Zaradi koronavirusa, bolezni in smrti v družini pa je zmanjkalo časa za priglasitev dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Sedaj smo v fazi pridobivanja tega in treba bo potrkati še na marsikatera vrata, pridobiti vse analize, deklaracije, a računamo, da bomo vse to kmalu dobili," je odločna Frasova, ki je ob obilici dela in treh majhnih otrocih polna optimizma in idej. Njena velika strast je peka tort, v njihove dekoracije pa prelije zanimive ideje. Tudi prodajalna izdelkov (sirov in jogurtov) bo doma. Frasovi se želijo izpopolniti še v pripravi poltrdih in mladih sirov. V proizvodnji bodo uporabljali le lokalno pridelano, v količinah, ki jih zmore obvladovati en človek. Računajo, da bo v prvi fazi to med 100 in 150 litri mleka. Zato so med potencialnimi kupci, ki jih bodo iskali tudi na tržnicah, vsi, ki prisegajo na domače in čim bolj naravno. Že zdaj pa imajo tudi svojo facebook stran.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta