Muzej norosti Trate: Copatarice pletejo in kvačkajo unikatne copatke za novorojenčke

ŠTR
02.05.2022 03:00

V gradu Cmurek na Tratah je v okviru Muzeja norosti zaživela še ena pobuda, ročnodelska skupina Copatarice, ki se jim lahko tudi pridružite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predaja copatk v marcu
Muzej Norosti

Članice skupine Copatarice mislijo na prihodnje rodove, na tiste najmanjše, ki se nam šele pridružujejo. Skupino, ki poteka v okviru študijskega krožka Andragoškega centra Slovenije, je osnovala Marta Cvajdik, upokojena učiteljica iz Sladkega Vrha.

"Ideja, da bi izdelovale copatke za novorojenčke v občini Šentilj, me je spremljala kar nekaj časa. Slišalo se je za dejavnosti, ki potekajo v gradu na Tratah. Zamislili smo si, da bi lahko imeli tudi dejavnost ročnih spretnosti, kjer bi izdelovali uporabne stvari. Septembra 2021 smo se na grajskem dvorišču zbrale ljubiteljice pletenja in kvačkanja, za kar so nas navdušile že naše drage mame. Hvala jim za to čudovito dediščino! Začeli so nastajati copatki, takšni in drugačni, pisani in beli za vse novorojenčke iz naše občine. Umetniki ustvarjajo z različnimi materiali in orodji, copatarice pa ustvarjamo z volno, s kvačko ali pletilkami. To za nas ni delo, je prijetno druženje, lepo zapolnjevanje časa za nekaj dobrega, dobrodelnega. Z velikim veseljem, potrpljenjem, ljubeznijo oblikujemo nitke volne v nekaj, kar bo – upamo - starše razveselilo, malčice in malčke pa grelo. Delamo z dušo, za dušo, v upanju, da koga osrečimo, ogrejemo," je o skupini in dejavnosti povedala Majda Cvajdik.

Sonja Bezjak v gradu Cmurek
Bojan Tomažič
V muzeju tudi proti gradnjam hidroelektrarn na Muri  
Sašo Bizjak

Doslej so članice skupine Copatarice iz Muzeja norosti nakvačkale že preko 100 copatk. Prve paketke za novorojenčke in novorojenčice sta patronažni sestri Andreja Kranjc in Patricija Lupša prevzeli sredi marca. "Upamo, da so paketki iz Muzeja norosti že prišli v prave roke. Če je med bralkami in bralci še kdo, ki bi se nam želel pridružiti, vas bomo veseli, sporoča Sonja Bezjak vodja Muzeja norosti. Pletemo in kvačkamo še mnogo več, med drugim tudi kape za Muro. Zgodbo tega posebnega muzeja domačinke in domačini v gradu Cmurek, v njegovih sobanah, v parku ali na renesančnem dvorišču pletejo že od leta 2013.

"Muzej norosti s svojim pomenljivim naslovom združuje vse, ki si upamo misliti preko ustaljenih robov in meja in stopiti tja, kamor je preprosto treba iti. Od začetka se trudimo, da bi v njem dobili svoj glas tisti, ki smo jih kot družba odrinili na rob. Takoj za tem pa tudi, da bi se kot skupnost okrepili tako, da bi znali živeti skupaj. Eden od petih najstarejših ohranjenih gradov na Slovenskem se je izkazal za dober plac," je še zapisala Bezjakova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta