Najdbe na Ptuju navdušujejo arheologe

Hojka Berlič
14.01.2022 04:00

Zavod Skupina Stik, ki izvaja arheološke raziskave pri projektu obnove Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami na Ptuju, redno poroča o novih presenetljivih najdbah. Pretekli teden so arheološke raziskave ob Aškerčevi in Šalamunovi ulici razkrile niz srednjeveških hiš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kaj je ta najdba, zunaj pravokotne in znotraj ovalne oblike, arheologi še ugotavljajo. Za pomoč so prosili celo svoje sledilce na družbenih omrežjih.

Ladislav Duranka

"Stavbe, ki so stale ob ulici, so imele na zadnji strani dvorišča, ki so se stikala ravno na mestu, kjer je središče današnjega dvorišča Stare steklarske. Po odstranitvi intenzivnih kulturnih plasti, ki so se odlagale 800 let, smo odkrili številne zelo dobro ohranjene lesene strukture. Te predstavljajo z lesom obdane greznice, greznice, sestavljene iz v tla vkopanih sodov, vodnjake in drugo," pojasnjujejo.

Steklena čaša, odkrita v eni od jam z lesenimi plohi, ki po prvih ocenah sodi v čas druge polovice 16. stoletja

Ladislav Duranka

Skozi stoletja se je vsebina greznic in drugih jam spremenila v prst. Zaradi odsotnosti kisika, pa so se v njej odlično ohranili številni keramični lonci in lončki, lesena skleda, stekleni kozarec ter semena in drugi ostanki hrane. "Gre za izjemne arheološke najdbe, ki se v urbanih okoljih le redko ohranijo. Podobna odkritja so znana iz nemškega mesta Lübeck in arheološkega najdišča Jorvik v angleškem mestu York," še pravijo arheologi.

Poleg vseh, kot pravijo izjemnih odkritij na dvorišču Stare steklarske, pa so konec preteklega tedna znova naleteli na presenečenje. "Ob zahodnem robu se je pojavila nenavadna struktura, zunaj pravokotne in znotraj ovalne oblike, ki pa zaenkrat še buri našo domišljijo," so sporočili na družbenem omrežju Facebook in ob priloženi fotografiji svoje sledilce prosili za predloge, kaj bi lahko novoodkriti arhitekturni ostanki predstavljali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta