Odprta kuhna: Okusi sveta znova na ptujskih ulicah

Hojka Berlič Hojka Berlič
20.04.2019 17:38

Tudi prva Odpra kuhna te sezone na Ptuju je Mestni trg ob lepem vremenu napolnila do zadnjega kotička. Pričakujejo do 10 tisoč obiskovalcev iz Slovenije, pa tudi tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Ptuju se je danes znova odvrtel priljubljeni kulinarični vrtiljak.
Hojka Berlič

Že preplet mamljivih vonjav, ki se je danes širil po najstarejšem slovenskem mestu, je obiskovalce starega ptujskega mestnega jedra nezadržno vabil h kar 27 stojnicam, ki so prvič v tej sezoni ponudile skupno več kot 120 različnih jedi - cel spekter dobrot svetovnih kuhinj, trendovskih pouličnih jedi pa tudi jedi iz slovenske kuharske zakladnice. Po besedah Liora Kochavyja, soustanovitelja Odprte kuhne, ki je kot vedno, budno bdel nad dogajanjem, naj bi po lanski izjemni sezoni tudi prvo letošnje gostovanje na Ptuju pritegnilo do 10 tisoč ljubiteljev dobre hrane. "Mislim, da nas hrana vse povezuje. Vam je morda všeč ena zvrst glasbe, meni druga, meni neka zvrst mode, vam druga. Ampak, ko pride do hrane – vsi radi jemo. Vsi radi jemo dobro in kakovostno hrano," Kochavy pojasnjuje recept za uspeh tudi v mestu, v katerem rešitve za oživitev številni iščejo že desetletja. Ko se na enem mestu zberejo najboljši gostinci iz vse Slovenije, je to pač nekaj, kar si ljudje želijo preizkusiti. Kar potrjujej tudi uvrstitev Odprte kuhne med deset najzanimivejših lokacij s ponudbo ulične hrane na svetu po izboru bralcev britanskega časopisa The Guardian.

Odprta kuhna je tudi priložnost za dobro hrano, pa tudi prijetno druženje.
Hojka Berlič

Izziv tudi za lokalne gostince

Čeprav so leta 2017 na Ptuju načrtovali le izključno en obisk se je mesto, poleg Kopra, Nove Gorice, Celja in Novega mesta uvrstilo med mesta, ki prireditev gostijo štirikrat letno. Pa tudi številni od ponudnikov so postali že kar stalnica, med njimi tudi Dežela Okusov. In vrsta pred njihovo stojnico tudi tokrat ni bila prav nič krajša. "V Ljubljani gneča malo niha, odvisno od dneva. Tu pa je vedno izjemno zanimanje" je navdušen nad odzivom njihov predstavnik Nace Vičar. Od ptujskih ponudnikov je tokrat sodelovala Gostilna Grabar, ki se je s svojo ponudbo prvič predstavila lani na Ptuju, letos pa so že imeli stojnico tudi na Odprti kuhni v Ljubljani. "Vidiš, od kod vse prihajajo gosti in kaj iščejo. Ponudba domače hrane na Ptuju še gre, ker imamo stalne goste. V Ljubljani pa se moramo kar dobro pripraviti in dejansko razmišljati o tem, kakšen mora biti prodajni artikel. Samo domača ponudba je mogoče malo premalo. Vedno je potrebno iskati nekaj novega," je dejala o izkušnjah, ki so jih pridobili s sodelovanjem Alenka Grabar.
Da je pomembno, da njihov projekt dolgoročno postavlja izziv tudi višji kreativnosti lokalnih restavracij, je prepričan tudi Kochavy. Preprosto nemogoče je namreč ostati ravnodušen ob tako številčnem obisku in po njegovem prepričanju bodo tudi lokalni ponudniki napeli sile, kot se že dogaja drugod, ter svojo ponudbo prilagodili očitno izraženim željam ljudi. Kar bi lahko dalo pospešek Ptuju in celotni Štajerski kot kulinarični destinaciji.
Dobrote odprte kuhne je mogoče pokusiti danes vse do 21. ure. Ptuj pa bo letos obiskala predvidoma še 8. junija, 27. julija in 19. oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta