Ormoško gospodarstvo ne želi (več) zaostajati za slovenskim povprečjem

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
03.10.2020 06:19

V skupni tržni nastop, poimenovan Business Net Jeruzalem Slovenija, se je vključilo 13 podjetij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oljarna in mešalnica v Središču ob Dravi s 23 zaposlenimi povezuje kmete in vlaga v turizem.
Darja Lukman žunec

Podjetje Opsen, Oljarna Središče ob Dravi in ormoška enota obrtno-podjetniške zbornice so oblikovali mrežo za dvig tržne prepoznavnosti in vzajemno trženje lokalnega gospodarstva, ki so jo poimenovali Business Net Jeruzalem Slovenija. To je še eden od projektov v okviru gospodarskega in turističnega območja Jeruzalem Slovenija, s katerim spodbujajo sodelovanje med podjetniki in drugimi dejavnostmi. Denar zanje pridobivajo v okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) Ormož, v kateri ob ormoški sodelujeta še občini Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

Denar za 50 tisočakov vreden projekt so pridobili od države in iz evropskega sklada za regionalni razvoj. S projektom so pričeli letos in ga bodo izpeljali do oktobra prihodnjega leta. Nosilci so pritegnili še deset drugih podjetij, saj so prepričani, da bodo s skupnim nastopom lahko vplivali na ustvarjanje novih delovnih mest, samozaposlitve mladih in povečali konkurenčnost ormoških gospodarskih družb.

Izzive kaže sprejeti

Davorin Korpar, direktor podjetja Opsen, pojasnjuje, zakaj se je odločil biti vodilni partner tega povezovanja: "Gospodarstvo na podeželju je izpostavljeno številnim izzivom, še posebno v času covida-19. Gospodarstvo na območju naših treh občin je že pred to krizo zaostajalo za slovenskim povprečjem. Številni mladi odhajajo, ker tukaj ni zaposlitvenih priložnosti. Če želimo, da gospodarstvo preživi, moramo poleg dviga konkurenčnost zagotoviti tudi večjo kakovost bivanja v naši regiji. Zato je povezovanje podjetnikov nujno. Projekt prinaša oblikovanje učinkovite mreže za skupen tržni nastop, izmenjavo strank in medsebojno priporočanje."

Snovalci poslovne mreže Jeruzalem.net
Arhiv Podjetja Opsen

​Poleg treh partnerjev projekta so izbrali še deset podjetij z neizkoriščenim tržnim potencialom in možnostjo povezovanja z drugimi. Kot še pravi Korpar, bodo z internimi delavnicami v vključenih podjetjih preverili in dopolnili njihovo ponudbo ter marketinško pojavljanje.

Partnerji mreže, ki se skrajšano imenuje Business.net, se bodo poslej skupaj predstavljali na dogodkih, kot sta Mednarodni obrtni sejem v Celju, Praznik buč v Središču in pripravljali dneve odprtih vrat vseh vključenih družb. V vseh treh občinah bodo pripravili podjetniške marketinške dneve.

​Korpar sicer vodi podjetje Opsen, ki je specializirano na področju energetskih projektov: "Od nastanka v 2013 smo izpeljali številne projekte energetske učinkovitosti, predvsem rabe energije na področju zunanje in notranje razsvetljave. Sodelujemo z elektrodistribucijskimi podjetji, kjer izvajamo avtomatizacije srednjenapetostnega omrežja. Zadnje čase se lotevamo tudi gradbenih nadzorov za evropske projekte in z brezpilotnimi letali pregledujemo energetsko in komunalno infrastrukturo."

​Obrtniki potrebujejo znanje

Mojca Šalamun, predstavnica Območne obrtno-podjetniška zbornice Ormož: "Naša zbornica je lani praznovala 50 let in ponosni smo, da kot strokovno-poslovna organizacija našim članom predstavljamo trden podporni steber in kakovosten servis. Pomembno je, da prispevamo k znižanju stroškov podjetnikom in povečanju njihove uspešnosti. Pomagamo jim z izvajanjem točke Vse na enem mestu, pri registracijah in predvsem z izobraževanjem, saj znanja ni nikoli preveč." Vključitev v omenjeni projekt ocenjuje kot odlično priložnost, da pomagajo pri tržni promociji svojih članov.

Med partnerji projekta je tudi podjetje Jeruzalem SAT - oljarna in mešalnica, Središče, d.o.o., ki zaposluje 23 ljudi. Direktorica Sonja Krabonja: "Stopiti hočemo še korak naprej v tržnem nastopu, ker se zavedamo, da je povezovanje z drugimi v regiji nadvse pomembno. Imamo več kot stoletno tradicijo predelave stoodstotnega naravnega bučnega olja, vključeni smo v slovensko shemo kakovosti in imamo zaščiteno geografsko označbo, ki nam omogoča nastop v najvišjem kakovostnem razredu tudi na evropski ravni zaščitenih kmetijskih izdelkov. Kot največji odkupovalec buč na lokalnem območju že zdaj delujemo kot povezovalec kmetov in organizator oskrbe z lokalnimi izdelki."

Direktorica oljarne Olga Krabonja
Darja Lukman Žunec

V oljarni so doslej že oblikovali lastno prodajalno lokalnih prehrambnih in rokodelskih izdelkov. Zadnja leta se ponašajo tudi z naraščajočim obiskom skupin v oljarni in vedno večjim številom degustacij. Redno promovirajo lokalne izdelke tudi na sejmih, dogodkih in v trgovskih centrih po Sloveniji. "Zaradi povezovanja ne samo s kmeti, temveč tudi v turizmu, se zavedamo, da je ključ do uspeha le v skupni poti z drugimi. Naša oljarna deluje kot spodbujevalec napredka na območju. Vsako leto povežemo ponudnike in društva iz severovzhodne Slovenije na svojem dnevu odprtih vrat ali Prazniku buč, ki zadnja leta obiskovalce šteje s trimestnimi števili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta