Pri bistriškem gradu kuhali, klepali, plesali in peli kot nekoč

Irena Brdnik
17.09.2022 04:00

Na tradicionalni prireditvi Podobe bistriških domačij so se predstavili rokodelci, ki še ohranjajo stare obrti in običaje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Turističnega društva Ajda Leskovec - Stari Log so predstavili pletenje iz vrbovih šib.
Irena Brdnik

Na ogled in na prodaj so tako bili leseni spominki, rože iz krep papirja, kvačkani izdelki, unikatna darila, glasbila Melodije iz Mengša, suha roba in glineni izdelki slovenskobistriškega Centra domačih in umetnostnih obrti (CDUO). Člani turističnih društev občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole pa so predstavljali svoje dejavnosti in izdelke, denimo iz koruze in buč ter pletenine iz ovčje volne. Člani TD Ajda Leskovec - Stari Log so na prizorišču klepali koso, izdelovali lesen ročaj za lopato, prikazovali sejanje zdroba, žrmljanje ter pletenje košar in pletenk iz vrbovih šib. Člani društev so se pomerili tudi v kmečkih igrah. Letošnja novost je bila kuhanje jedi v kotličku, kuhali so zajčjo in kurjo obaro, zelenjavno in mesno enolončnico, goveji golaž in pohorski pisker.

Klepanje kose in ročna izdelava lesenega ročaja za lopato članov Turističnega društva Ajda Leskovec - Stari Log
Irena Brdnik

Pri stojnici je projekt Na(j)prej lokalno! predstavil tudi slovenskobistriški RIC, med drugim katalog lokalnih produktov in kuharsko knjigo. Marljivo kot čebelice so sodelovali tudi člani domačega društva čebelarjev, v njihovem Čebelarskem centru so lahko delo čebelarjev spoznali sedanji in bodoči čebelarji, na ogled pa so postavili tudi prevozni čebelnjak. Prireditve so obarvali slikarji Likovnega društva Paleta z razstavo v osrednji knjižnici in v Čebelarskem centru. Vrata svojega muzeja so odprli tudi člani AMK Classic, po mestu so občane vozili s starodobnim avtobusom.

Sicer pa je bila najbolj oblegana stojnica slovenskobistriškega društva kmetic, kjer je poleg drobnega peciva, domačega kruha, rezancev in ocvirkovke šla za med skutna gibanica, ki so jo sproti pekli v občinski kuhinji v Kolodvorski ulici. Njihovi nagrajeni kruhi in potice so bili, poleg izdelkov drugih društev, okusno razstavljeni v Arkovi etnološki zbirki v gradu ob lokalnih vinih. Vzdušju so glasbeno in plesno noto dodali člani folklornih skupin ter pevci in godci. Na svoj račun so prav tako prišli otroci, učenci osnovnih šol so v petek obiskali kmetijo Kajzer na Šentovcu in kmetijo Brumec v Spodnji Novi vasi.

Slavka Zafošnik, višja svetovalka za področje kmetijstva in turizma na oddelku za gospodarstvo slovenskobistriške občine, ki sodeluje pri organizaciji Podob že 20 let
Irena Brdnik

"Se kuha, se prodaja, se tekmuje, se strokovno svetuje," je dogajanje povzel direktor RIC-a in koordinator prireditev Tomaž Repnik. "Podobe imajo srebrn jubilej, kar je častitljiva obletnica za takšne prireditve, katerih glavni cilj je predstaviti podeželje v mestu," je dodal.

Za najmlajše je bilo v grajskem parku v organizaciji društva Fridina mišnica še praznovanje 10. Fridinega rojstnega dne, Frida je ob tej priložnosti postala gasilka. S to prireditvijo, ki je trajala do večera, so sklenili letošnje Podobe ob Vladu Kreslinu in Malih bogovih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta