Ptujčanka Teja Pintarič pri ustvarjanju nakita prepleta sodobno s preteklostjo

Slavica Pičerko Peklar
11.05.2021 06:00
Retro nakit ustvarjalke izžareva drobne podobe življenja, ki jih umetnica vgravira v les. Za nostalgijo poskrbi še s skrbno izbranimi barvami. Kvačkani dodatki bogatijo leseno osnovo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teja Pintarič, ustvarjalka nakita Kvičke Kvačke 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kvičke Kvačke se imenuje blagovna znamka nakita, ki ga izdeluje Ptujčanka Teja Pintarič, profesorica likovne umetnosti, in nostalgično spominjajo na začetke njenega ustvarjanja, ki je povezano s kvačkanjem. Zdaj je les tisti, ki jo kot oblikovalko najbolj zaposluje: "S prijateljicama sem neko zimo potovala z vlakom v Budimpešto, in da ne bi sedele križem rok, me je Helena, mene, levičarko, popeljala v umetnost kvačkanja. Kmalu so moje kvačkarije iz raznih bombažnih niti začele dobivati obliko nakita. Ročno delo in unikatnost sta me pred desetletjem povsem prevzeli, v nekem trenutku sem v ustvarjanje vključila še les, na katerega sem začela z barvnimi pisali risati motive, ki so posnemali različne kvačkane vzorce. Potem ko sem te ročno izrisane vzorce digitalizirala in jih z laserjem vgravirala v les, so Kvičke Kvačke tudi zares postale unikatni ročno izdelan nakit, ki mu, predvsem broškam in obeskom za verižice, še vedno rada dodam kak droben kvačkan detajl," pravi mlada umetnica in še dodaja, da je ime njeni ustvarjalnosti dodal njen partner Uroš, češ naj že ime razkrije igrivost, lahkotnost, nežnost, preprostost, romantičnost in barvitost tega, kar počne.

Oblikovalka, ki rada poučuje

Da se je kar nekaj let posvečala izključno izdelovanju nakita, saj je najti prosto delovno mesto učiteljice likovne vzgoje precej težko, omenja sogovornica, ki pa zadnje leto in pol tudi poučuje: "Oba poklica sta zanimiva in navdihujoča, njuno prepletanje pa je včasih tudi malce naporno. A tako kot me v prostem času vedno znova pritegnejo in razveseljujejo moji izdelki, me pritegnejo in razveseljujejo tudi ustvarjalnost, iznajdljivost in sodobnost današnjih otrok. Ustvarjanje in ročna dela lahko ljudem, še posebej v tem hitrem življenjskem vsakdanu, prinesejo zadovoljstvo, jih izpolnijo. Nekateri tako sproščajo svojo ustvarjalno energijo,{api_embed_photo}662570{/api_embed_photo} nekatere ta ustvarjalnost vodi v novi posel. Sama sem prepričana, da ročna ustvarjalnost daje ljudem veliko in zato velja poskusiti." Teja Pintarič navdih za svoja dela najde v naravi, pritegnejo jo pisane spomladanske cvetlice, poletna žitna polja, zimska drevesa, pa snežinke in celo pajkove mreže v meglenih jesenskih jutrih: "Motive razvijam in izdelam tudi na željo naročnikov in trgovinic. Med zanimivejšimi in posebnimi je bil tako motiv z violinskim ključem, za trgovine pa grajska podgana Friderik za trgovinico na Ljubljanskem gradu, med motivi je tudi človeška ribica, upodobljena na nakitu, ki ga ponujajo v trgovinici pri Postojnski jami. Zadnje čase me navdušuje nakit, v katerega sem ujela podobo čipke."

Posebne kolekcije, ena od teh je Proteus

Kvičke kvačke imajo že od vsega začetka retro pridih, izbira kovinskih dodatkov filigranskega videza in antične zlate barve pa je pri lesenem nakitu, v katerega so se razvile, to samo še poudarila. "Preplet sodobnega s preteklostjo in nostalgičnostjo mi je seveda zelo všeč in kot tak bi opisala tudi svoj stil oblačenja in izbiro modnih dodatkov," pravi sogovornica. Pove še, da jo je les popolnoma očaral, jo iz dneva v dan navdihuje, včasih povzroči tudi kako preglavico, saj je naravni in zato manj uniformni material: "Nastajajo odstopanja v barvi in trdoti, kar zelo vpliva na samo lasersko vgraviranje in končno barvo gravure. Za popolni izdelek je tako pogosto treba posvetiti veliko časa detajlom, kakšen polizdelek pa tu in tam roma tudi v koš. Sama obožujem zemeljske barve in v začetku sem ustvarjala izključno z njimi, potem sem, zaradi zanimanja za izdelke, začela vključevati tudi živahnejše barve, tako so zdaj Kvičke Kvačke na voljo v celotni mavrični paleti. Z veseljem pa jih po naročilu naredim tudi v želenih barvah." Na trende, dodaja Teja Pintarič, se praviloma ne ozira, pri ustvarjanju pa stremi k temu, da je njen nakit primeren tako za posebne priložnosti kot tudi za vsakdanji sprehod po mestu ali naravi.

Unikatni nakit Kvičke KvačkeTeje Pintarič. Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Zadnje leto je Teja skupaj z Urošem veliko pozornost namenila spletni predstavitvi in prodaji svojih izdelkov: "Brez tega več ne gre, in čeprav je moj nakit v najrazličnejših trgovinicah po Sloveniji, kot so Babushka, Etno galerija, Galerija Mikame, Re:gallery, pa tudi v Arboretumu Volčji Potok, je spletna trgovina tista, ki vse bolj prevladuje. "Za nekatere trgovinice sem izdelala tudi posebne kolekcije, kot so kolekcija Proteus za Postojnsko jamo, pa kolekcija Friderik za trgovino na Ljubljanskem gradu in Štukature za Ptujski grad. To so še posebno mikavni in zahtevni projekti, ki pa se jih lotevam z vso potrebno študioznostjo, saj želim, da drobne podobe, ujete v prstanih, uhanih, obeskih, izžarevajo želeno in pripovedujejo zgodbo, v omenjenih primerih preteklosti, prepletene s sedanjostjo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta