Ptujski dan v Ljubljani: Kar kurent mi reci!

Saša Britovšek Saša Britovšek
26.11.2019 16:39

Ptuj s Kurentovanjem 2020 prevzema naziv evropska festivalska prestolnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralec in prijatelj Kurentovanja Tadej Toš in predsednik Kurentovanja Branko Brumen 
Ziga Zivulovic Jr./BOBO

Kurent je gibanje, je veter, je moč, je malo strahu. Je druženje, prijateljstvo. Je neusahljiva energija, začetek novega kroga. Težko je kurenta ujeti v formalni opis. Nima konca. Pride, odide, spet pride in gre ... Tako je s čisto kurentovsko energijo in navdušenjem hitel pripovedovati Tadej Toš, dramski igralec, komik in Ptujčan, ki se vsako leto odene v kurentijo, ko smo ga v Ljubljani spraševali, kdo je kurent.
Slovenski turistični informativni center v Ljubljani je namreč gostil organizatorje jubilejnega, 60. Kurentovanja na Ptuju. Med njimi je bila tudi županja MO Ptuj Nuška Gajšek. Kurentovanje kot osrednji slovenski kulturno-etnografski festival, ki je že pod Unescovo zaščito in ga je Lonely Planet uvrstil med top deset festivalov na svetu, od tega tri v Evropi, je absolutno največji ptujski ponos. Organizatorji enajstdnevnega mednarodnega pustnega festivala ga želijo pozicionirati kot vseslovenski dogodek, tako je tudi Gajškova povabila Slovenijo v svoje mesto: "Ptujčani že vedo, kaj imajo, ostale pa moramo malo spomniti, da si že zdaj, ko bodo na stene obešali nove koledarje, označijo, da bo 2. februarja Kurentov skok, ki je res posebno doživetje, 60. Kurentovanje pa bo od 15. do 25. februarja 2020. In ja, tistih deset dni na Ptuju je res čarobnih."

Na ptujski dan v Ljubljani so s kurenti prišli Tadej Toš, Branko Brumen, Nuška Gajšek, baron Jakob Zekel Videmski in Tanja Srečkovič Bolšec. 
Ziga Zivulovic Jr./BOBO
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta