Ptujski festival: Preko 60 vzorcev mladih vin več kot dvajsetih domačih vinarjev

Hojka Berlič Hojka Berlič
08.01.2020 15:34

Festival Veni vidi vino mlado 2020 bo 18. januarja na Ptujskem gradu v pokušnjo ponudil preko 60 vzorcev mladih vin več kot dvajsetih vinarjev iz srednjih Slovenskih goric in Haloz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival je odlična priložnost za promocijo domačih vinarjev. 
Hojka Berlič

Po mnenju Andreja Rebrniška, direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, ki je soorganizator že šeste izdaje festivala, se je odločitev, da pripravijo pokušnjo mladih vin v januarju, izkazala za pravilno, saj lahko ta v času od Martina že pokažejo svoj značaj, ki tudi letos, o tem je prepričan, vinskih navdušencev ne bo pustil ravnodušnih: "Moram reči, da nas ponovno čaka zelo dober, tipičen štajerski letnik, za katerega zdaj že lahko trdimo, da so vina zelo sortno prepoznavna. Morda smo bili pri letniku 2019 v začetku celo malo razočarani, saj je bil maj zelo hladen, kasneje pa vemo, da so bile vremenske razmere zelo ugodne za razvoj vinske trte. Tako smo danes lahko veseli. Vina imajo res nekoliko bogatejšo kislino, ki pa je zelo prijetna, v vinih se čuti tudi lahkotnost." Kot je še dodal Rebernišek, se na festivalu predstavlja eno od zelo pomembnih vinogradniških območij v slovenskem prostoru, vinogradništvo pa je bilo na tem območju vedno tudi izjemno pomembna gospodarska panoga.
Po besedah Simona Toplaka, predsednika drugega soorganizatorja festivala, Vinsko-turistične ceste 13, želijo s festivalom ljubiteljem vina in tudi gostincem v prvi vrsti pokazati in dokazati, da znajo tudi vinarji v Slovenskih goricah in Halozah pridelati vrhunska vina, kakršnih drugje v Sloveniji ni. Zelo spodbudno je tudi, da je med vinogradniki veliko mladih, ki nadaljujejo tradicijo in so ponudili vina, "ki so prepričala in ki že gradijo štajersko vinsko destinacijo". Da je ponosna in vesela, da se odvijajo dogodki, na katerih lahko domači vinarji predstavijo svoja vina, povejo svojo zgodbo, in da si želi, da bi bilo še več takih dogodkov, ki so priložnost, da tudi širša javnost prepozna v Slovenskih goricah in Halozah pridelana vina, pa je ob predstavitvi letošnjega festivala poudarila tudi 8. ptujska vinska kraljica Monika Kovačič.

Romanski palacij Ptujskega gradu se je lani izkazal kot odlično prizorišče za festival.
Hojka Berlič

Pokušnje v ptujski grajski kleti

Ptujski grad se je po besedah organizatorjev lani premierno izkazal kot prava lokacija za ta festival, saj je privabil kar precej obiskovalcev. Ne nazadnje je, kot je izpostavil direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Aleksander Lorenčič, kar nekaj dogodkov na ptujskem gradu tako ali drugače vezanih na vinsko tradicijo in vinsko kulturo, od reza potomke najstarejše trte do mestne trgatve, tu sta še Grajski vinski praznik vin in grajsko ocenjevanje vin.

Dolga tradicija

Kot pravi predsednik društva Rado Škrjanec, so bile degustacije dobro sprejete, pokušnjo v ptujski grajski kleti pa so že lani vključili tudi v festival Veni vidi vino mlado: "Lani je bilo to knežje vino, ki pa ga na žalost letos ne moremo več ponuditi, saj ga ni od 3000 buteljk ostalo nič več. Bomo pa ponudili vino iz ptujskega mestnega vinograda, to je vino Civis oziroma v prevodu meščan - renski rizling, ki raste tukaj od leta 1996, ko so obnovili vinograd. Je pa bil, če boste pogledali tudi najstarejše upodobitve ptujskega gradu, vinograd vedno na tem hribu. To je dolga tradicija vinogradništva tudi na ptujskem grajskem griču, zato ni čudno, da to vino ponujamo v ptujski grajski kleti. Po mnenju vinarjev naj bi bilo sicer vino Civis odlično, pitno, imelo naj bi izjemno lepo razmerje kislin in sladkorja." Vina bo v Romanskem palaciju na Ptujskem gradu in v Grajski vinski kleti mogoče pokusiti v soboto, 18. januarja, med 13. in 19. uro. Za kulinariko, ki se bo ujemala z vini, bo ponovno poskrbela Štajerska hiša kulinarike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta