Rače-Fram: Gospodinjstvom še peti zabojnik za smeti

Barbara Bradač Barbara Bradač
26.07.2021 04:00
Želijo nadomestiti vreče, ki so se za zbiranje odpadnega stekla izkazale za nepraktične. Ta čas tečejo obnovitvena dela v zbirnem centru, zato je zaprt.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še en zabojnik bodo gospodinjstva imela doma. 
Barbara Bradač

V občini Rače - Fram so se prebivalci že privadili, da smeti ločeno zbirajo doma. Sedaj jim je koncesionar Komunala Slovenska Bistrica poslal obvestilo, da lahko dobijo v uporabo še zabojnik za odpadno stekleno embalažo, in to brezplačno. Toda ne bodo ga avtomatično dobili vsi, ampak le tisti, ki bodo zanj izpolnili obrazec in ga poslali Komunali. "Vsi namreč zabojnika ne želijo, ker imajo nekateri zelo malo stekla, pri drugih pa ga je veliko," pojasnjuje direktor Komunale Slovenska Bistrica Maksimiljan Tramšek.

Maksimiljan Tramšek Foto: Aleš Kolar
Aleš Kolar

Vreče bodo še na voljo

Ko so konec leta 2019 v občini ukinili ekološke otoke, so začeli občani ločevati in zbirati odpadke doma. Kot najboljši sistem zbiranja odpadkov je bilo takrat predstavljeno, da se steklo in embalaža zbirata v posebnih vrečah, ki jih zagotovijo in dostavijo, preostalo pa v zabojnikih. A se vreče za steklo niso pokazale kot najboljša rešitev. Te je javno podjetje medtem ukinilo, občane pa pozvalo, naj odlagajo steklo v lastne zaboje ali vreče. "Prenapolnjene vreče so se trgale. Za zbiranje odpadne embalaže pa smo od uporabnikov dobili odzive, da si želijo zabojnikov. Tudi ekološko so zabojniki bolj prijazni kot vreče, zato stremimo k temu, da bi vreče čim manj uporabljali," še pojasnjuje Tramšek. Načrtuje, da bodo gospodinjstvom, ki se bodo odločila za zabojnik, tega dostavili do oktobra.

Nekoč je bil tu ekološki otok. Brezbrižnež je odložil salonitne plošče, ki že dolgo sodijo v zbirni center. 
Barbara Bradač

Kako to, da bodo občani zabojnik za steklo dobili brezplačno v uporabo, medtem ko morajo tistega za embalažo kupiti? Za 240-litrskega je treba plačati 25 evrov in še dodatnih deset, če ga Komunala Slovenska Bistrica dostavi na dom. Nakup zabojnika sicer 50-odstotno sofinanciran. Tramšek je o tem dejal le: "Takšna je naša poslovna odločitev." Opažajo, da se je okoli 20 odstotkov gospodinjstev, ki so prej uporabljala rumene vreče, odločilo te nadomestiti z zabojnikom. Kdor se za zabojnik za embalažo ne bo odločil, bo še naprej prejemal rumene vreče.

Odkar se v občini zbirajo odpadki po gospodinjstvih, je manj nereda, prej je bilo na ekoloških otokih veliko smeti, ki tja ne sodijo. A problem ostaja pri večstanovanjskih zgradbah. "Sploh tam, kjer niso urejene zbiralnice. V zabojnikih za embalažo najdemo biološke odpadke pa tudi obratno. Pri uporabnikih, kjer zbiramo odpadke od vrat do vrat, imamo lažji pregled, odpadki so bolje sortirani in pripravljeni na prevzemnem mestu," pojasnjuje Tramšek.

Dela v Zbirnem centru Rače so v polnem teku. 

V občini Rače - Fram je zaradi nadgradnje zaprt Zbirni center Rače. Soupravljanje tega je lani prevzela Komunala Slovenska Bistrica. Tudi tam so po Tramškovih besedah opažali, da odpadki niso bili pravilno odloženi: "Še veliko bo treba narediti pri obveščanju in za ozaveščanje občanov. Če si posameznik doma ne pripravi odpadkov, da jih na zbirnem centru pravilno odložil, morajo naši zaposleni ročno prebirati odpadke in jih pravilno odlagati." Odprtje prenovljenega zbirnega centra je predvideno konec avgusta, tam pa bo po novem, tako je omenil župan Branko Ledinek na nedavni seji občinskega sveta, mogoče odložiti tudi folije silažnih bal, a ne umazanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta