S kolesom po urejenih novih poteh po Podravju

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
24.09.2020 06:15

Je mogoče sožitje kolesarjev, pešcev in kmetov? Že urejeni odsek kolesarsko-traktorske poti kaže, da gre tudi tako, za varnost pa morajo poskrbeti vsi udeleženci v prometu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od Apač do Lovrenca na Dravskem polju je že mogoče po urejeni kombinirani poti za kolesa in traktorje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Gradnja regionalne kolesarske povezave od Ptuja mimo Hajdine in Kidričevega do Majšperka v skupni dolžini dobrih 26 kilometrov je del širšega spodnjepodravskega projekta, s katerim želijo tod kolesarsko povezati Ptuj kot regijsko središče z izobraževalnimi, upravnimi, storitvenimi dejavnostmi z okoliškimi občinami na Dravskem polju in zahodnem koncu Haloz. Že dolga leta načrtovani in varni kolesarski povezavi nihče ne nasprotuje, a se, kot po navadi, zatika pri zagotavljanju zemljišč za gradnjo po načrtih.

Od Ptuja do Majšperka

Nazadnje se je zalomilo v občini Kidričevo, kjer so občinski svetniki pred mesecem sklenili, da bodo lastnike zemljišč, po katerih naj bi potekala kolesarska pot, če bo treba, tudi razlastili.

Od Apač do Lovrenca na Dravskem polju je že mogoče po urejeni kolesarsko-traktorski poti.
Slavica PIČERKO PEKLAR


"Odsek kolesarske povezave, ki poteka tudi po naši občini, je del celostne prometne strategije Mestne občine Ptuj, ki je bila sprejeta v letu 2017. Trasa je razdeljena na dva dela, in sicer glavni del, ki poteka od Majšperka do Ptuja, drugi pa predstavlja izgradnjo kolesarske poti iz naše občine v smeri Slovenske Bistrice. Dolžina glavne trase, torej s Ptuja do Majšperka, meri dobrih 17 kilometrov, trasa v smeri Slovenske Bistrice, mimo Lovrenca na Dravskem polju in Pragerskega, pa dobrih devet kilometrov. Načrtovane kolesarske poti so v pretežni meri enostransko dvosmerne in dvostransko enosmerne, na nekaterih odsekih pa naj bi po novozgrajeni cesti lahko vozili tako kolesarji kot kmetje s traktorji, saj gre za kmetijsko območje, kjer kaže nekatere cestne povezave preprosto združiti," razlaga Damjan Napast, direktor občinske uprave v Kidričevem.

Od Kidričevega pa vse do Majšperka naj bi bila speljana nova kolesarska pot.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dodaja, da večina trase ob kmetijskih zemljiščih poteka po obstoječih traktorskih poteh, ki jih tako spreminjajo v kolesarsko-traktorske poti. Te naj bi bile široke 3,5 metra, asfaltirane, namenjene v prvi vrsti kolesarjem, kmetom pa bi bil po teh cestah omogočen dostop do njihovih kmetijskih zemljišč. Kot dodaja Napast, je ocenjena vrednost projekta 8,7 milijona evrov. "Trenutno imamo zagotovljene dobre štiri milijone evrov evropskih sredstev, a pričakujemo, da bo sofinanciranje projekta z evropske strani večje, saj bodo nekateri projekti v Podravju odpadli in se bodo sredstva delila med projekte, ki se bodo izvajali. Prav tako upamo na nižje cene na razpisu za izvajalce," pravi Napast.

Zemljo bi jim kar vzeli

​Prav odziv kmetov, ki ne soglašajo s posegom v njihova kmetijska zemljišča, je ta čas predmet nesoglasij v občini Kidričevo. "Ko nam je občina poslala v podpis pogodbo o služnosti in nas postavila pred dejstvo, da jo moramo podpisati, sicer se bo odločila za razlastitve, smo bili kmetje užaljeni. Mar nismo nič vredni in je mogoče našo zemljo, pa čeprav gre za majhne kvadrature, kar vzeti?" sprašuje domačin Milan Unuk, sicer predsednik območne enote Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj.


Po njegovem gradnja kolesarskih poti skupaj s traktorskimi ni najboljša rešitev, saj kmetje ob spravilu pridelkov, še posebej ob dežju, ne morejo dovolj hitro počistiti z zemljo onesnaženih cest, kar pa lahko predstavlja veliko nevarnost za kolesarje. Da z načrtovano traso kolesarskih povezav posegajo na 211 parcel, pravijo na kidričevski občini in dodajajo, da je velika večina lastnikov pogodbe že overila.

Od Apač do Lovrenca na Dravskem polju je že mogoče po urejeni kolesarsko-traktorski poti.
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Z ostalimi še zmeraj tečejo pogovori in verjamemo, da bomo uspešno zaključili zadevo. V skrajnem primeru bomo proti koncu leta prisiljeni uporabiti tudi postopek razlastitve," še dodaja direktor občinske uprave. Župan Anton Leskovar pa, da se mudi, saj je črpanje evropskih sredstev omejeno do konca leta 2022: "Zemljišča moramo kar se da hitro pridobiti, saj sicer lahko projekt izgradnje kolesarske ceste na Dravskem polju pade v vodo. Pri lastnikih, ki se s prodajo zemljišč ne strinjajo, menim, da gre za nagajanje, in njihovega nasprotovanja ne razumem, saj gre za skupno pridobitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta