Skoraj petsto čakajočih na dom starejših na Ptuju, vrste krajšajo z novogradnjami

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
29.11.2019 15:01

Gradijo skoraj pet milijonov evrov vreden prizidek k domu v občini Juršinci, pridobili bodo mesta za 150 starejših občanov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja prizidka k domu upokojencev v Juršincih  
Slavica PIČERKO PEKLAR

Gradnja nove ptujske enote doma upokojencev v Žabjaku je v pripravi, pojasnjuje direktorica Doma upokojencev Ptuj Jožica Šemnički. "Izdelana je idejna zasnova objekta in sprejet je investicijski plan. Za območje se sprejema sprememba občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki prinaša ugodnejše pogoje za načrtovano gradnjo. Dom pa mora tudi v soglasju z ustanoviteljem zaključiti finančno konstrukcijo, ki presega naša trenutno razpoložljiva sredstva. Mogoča je tudi fazna gradnja, če bomo imeli na voljo le svoj denar. Skladno s potrjenim finančnim načrtom, h kateremu je dalo soglasje tudi ministrstvo, pridobivamo potrebno projektno dokumentacijo. Investicijo bomo umestili v finančni načrt za leto 2020. Kapaciteta enote je 201 mesto, polovica sob bo enoposteljnih in polovica dvoposteljnih, in verjamemo, da bomo lahko pričeli graditi naslednje leto." Za parcelo v Žabjaku je ptujski dom upokojencev odštel dobrih 510 tisoč evrov, ocenjena vrednost investicije pa je 14 milijonov evrov. "Polovico potrebnega denarja lahko zagotovimo sami, za polovico bomo najeli kredit. Svet zavoda nas je pri tem podprl, soglasje pa mora dati še pristojno ministrstvo za delo po predhodnem pozitivnem mnenju ministrstva za finance. Tega pa še nismo prejeli," pojasnjuje Šemničkijeva.

V prihodnjih letih več kot 200 novih postelj

Zadnja enota doma za starostnike je bila na Ptujskem zgrajena leta 2013, v Kidričevem. V zadnjih letih je ptujski dom poskrbel za obnovo in dograditev svoje najstarejše enote v Muretincih, potekajo tudi investicije v osrednji ptujski enoti, kjer je, glede na zahtevo ministrstva, treba večposteljne sobe spremeniti v največ dvoposteljne. "Poteka pa tudi skoraj pet milijonov evrov vredna gradnja prizidka k domu v občini Juršinci, ki smo ga zgradili leta 2012 in je bila do zdaj s 56 posteljami najmanjša enota ptujskega doma, po izgradnji prizidka pa bo prostora za 150 starejših občanov," pravi direktorica, ki povečanje zmogljivosti pojasnjuje: "Potrebe po domski oskrbi so vse večje zaradi staranja prebivalstva.

V prihodnjem letu naj bi stekla gradnja nove enote ptujskega doma upokojencev v Žabjaku. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Največ je povpraševanja po enoposteljnih sobah

V oskrbi ptujskega doma upokojencev je 700 stanovalcev, ki prihajajo iz kar 49 slovenskih občin. V domu je mogoče tudi dnevno varstvo, zanj se je za zdaj odločilo osem starejših ljudi. Za osemurno bivanje v domu plačajo 70 odstotkov dnevne oskrbe IV, ki je 32,67 evra. "Na listi čakajočih je danes 461 prosilcev, od tega jih je 190 iz Upravne enote Ptuj in 271 iz drugih slovenskih občin. Med njimi je 306 vlog za enoposteljno sobo: 124 iz občin UE Ptuj in 182 iz drugih občin. Na sprejem čakajo od nekaj mesecev do dveh let, če si želijo enoposteljno sobo, so pokretni in potrebujejo le oskrbo I. Najhitreje se spreminja stanje na negovalnih enotah, kjer bivajo naši nepokretni stanovalci. Prosto mesto moramo pogosto zapolniti s tako imenovanimi prednostnimi sprejemi, ko center za socialno delo ugotovi, da oseba v domačem okolju nima nikogar, ki bi poskrbel zanjo, in je povsem odvisna od pomoči in postrežbe. Pogosto so to primeri, ko jih po končanem zdravljenju ne morejo odpustiti v domače okolje, kjer so živeli sami," dodaja Jožica Šemnički.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta