Šolski center Ptuj: Hudi očitki v anonimki

Hojka Berlič Hojka Berlič
09.05.2019 20:32

Tik pred odločitvijo o izbiri ravnateljev ptujskih srednjih šol je zaokrožila anonimka o domnevnih kršitvah in političnem kadrovanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O delovanju ŠC Ptuj naj bi spregovorili tudi na sestanku na ministrstvu.
Picasa

Napetost na torkovi seji sveta zavoda Šolskega centra (ŠC) Ptuj, na kateri so člani sveta izbirali ravnatelje ekonomske, strojne ter elektro in računalniške šole, je bila opazna. Le dva dni prej je namreč po elektronski pošti zaokrožilo pismo, pod katerega se je podpisal javnosti neznani Mihael Pustovrh, v več kot 80 strani dolgi prilogi pa je zbrana dokumentacija, ki naj bi dokazovala številne nepravilnosti, med drugim ponarejanje, manipuliranje, zavestno kršenje zakonodaje ter nenamensko in neracionalno porabo javnih sredstev, kar naj bi se vse že dlje dogajalo v ŠC Ptuj. Glede na čas objave pisma so številni ugibali, ali ni bil njegov namen prav vplivati na imenovanje ravnateljev.

Finančni in politični interesi

Pustovrh, s katerim smo želeli vzpostaviti osebni stik, a se na naše prošnje ni odzval, namreč v pismu veliko prostora namenja dvema kandidatoma za ravnatelja - Darji Harb, dosedanji ravnateljici Ekonomske šole ŠC Ptuj in bivši vršilki dolžnosti direktorja ŠC Ptuj, in Rajku Fajtu, prav tako dolgoletnemu ravnatelju Elektro in računalniške šole ŠC Ptuj. Vse omenjene akterje, med njimi je tudi sedanji direktor ŠC Ptuj Oton Mlakar, naj bi pri nečednostih vodili zasebni finančni pa tudi politični interesi, zbrani okrog bivšega župana in člana sveta zavoda Štefana Čelana. Številni dokumenti in očitane nepravilnosti sicer segajo še v čas direktorovanja Branka Kumra, ki je ŠC zapustil decembra 2016. Njegovi nasledniki pa naj bi delo le nadaljevali.
Kumru domnevni pisec med drugim očita sklenitev škodljive pogodbe, aneksa k najemni pogodbi, ki ga je Šolski center Ptuj sklenil s Perutnino Ptuj. Kot pojasnjuje Kumer, gre za aneks h krovni pogodbi, ki jo je podpisala njegova predhodnica Meta Puklavec ter je Perutnini Ptuj v zameno za investicijo v prostore in opremo podelila ekskluzivno pravico izvajanja dijaške prehrane in prehrane zaposlenih v ŠC Ptuj za dobo 20 let. "Leta 2008 pa je bil sprejet nov zakon o dijaški prehrani, po katerem smo bili dolžni dijakom zagotavljati topel obrok. Na osnovi krovne pogodbe je bila Perutnina Ptuj pripravljena z dodatno investicijo postaviti celotno delilno linijo, tako na lokaciji Volkmerjeve kot na Vičavi, ministrstvo pa je financiralo opremo za jedilnico," Kumer pojasnjuje aneks. Pri tem je, še dodaja Kumer, resnično prišlo do različnih pravnih interpretacij, kaj je lahko vključeno v investicijo. Kako bi se lahko ob tem nekdo okoristil, pa Kumru ni jasno. Sam anonimke ni prejel, a iz tistega, o čemer je bil seznanjen, sklepa, da gre za posodobljeno različico anonimke izpred dveh let, ki naj bi bila posredovana tudi na vse
pristojne institucije v državi.​

Harbova in Fajt brez komentarja

Harbova, ki ji neznani avtor(ji) očita(jo) predvsem ponarejanje in prikrivanje podatkov, med drugim v omenjenem aneksu, pa tudi prepisovanje vizij razvoja ŠC Ptuj pri kandidaturi za direktorico Šolskega centra Ptuj, kar med drugim dokazujejo s kopijami elektronskih sporočil, navajanj ni želela komentirati, saj postopek izbire novega ravnatelja, v katerem sodeluje, še ni zaključen. Za zdaj se je iz istih razlogov komentarjev vzdržal tudi Fajt, ki naj bi bil po trditvah pisca med drugim kršil zakonodajo, saj "izvajalcem poklicne mature (učiteljem), kljub posebej zaračunavanju te storitve tistim, ki se kot občani prijavijo k poklicni maturi, tega dela ne plačuje".
Člani sveta zavoda so na torkovi seji Fajta kot edinega kandidata znova izbrali za ravnatelja elektro in računalniške šole. Obe kandidatki za ravnateljico ekonomske šole, Harbova in Vesna Trančar, sta dobili po osem glasov. Pravne službe naj bi sedaj odločile, ali bo razpis treba ponoviti. Kandidatka za ravnateljico strojne šole Anja Jesenek Grašič je dobila enajst glasov podpore, le šest pa dosedanji dolgoletni ravnatelj šole Bojan Lampret, ki je sicer dobil pozitivno mnenje učiteljskega zbora, sveta staršev in dijaške skupnosti.
"Rezultati današnjega glasovanja so več kot očitno pokazali, da moja podzemna moč ni takšna, kot so jo posamezniki želeli pokazati," je svojo domnevno vlogo pri političnem kadrovanju in navezo s Harbovo in Fajtom po glasovanju komentiral Čelan. Vodstvo in ravnatelji ŠC Ptuj pa naj bi bili z ministrstva tudi že prejeli vabilo na sestanek. Tema sestanka, sklicanega 16. maja, bodo delovanja ŠC Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta