Studenice: Več kot sto ljudi pripravlja jaslice

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
20.12.2018 00:03

Skorajda vse je ža nared za jubilejno, že 20. uprizoritev živih jaslic, veliko predstavo na prostem, pri kateri se ves kraj spremeni v Betlehem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiskovalci si lahko ogledajo tudi hlevček z družinico.
Arhiv TD Samostan Studenice

Turistično društvo Samostan Studenice bo v božičnem času uprizorilo že 20. žive jaslice, odmevno in množično obiskano prireditev, veliko gledališko predstavo na prostem. S to prireditvijo tako že od leta 1998 širši javnosti predstavljajo občino Poljčane in Studenice, ki s samostanom dominikank, cerkvijo in izviri Toplega potoka, sodijo v sam vrh kulturno-zgodovinskih spominkov v državi.
Dogajanje vključuje območje trga, samostanskega kompleksa in grajske vzpetine, vključno z ruševinami gradu. Trg Studenic je predstavljen kot Betlehem v malem. Hribček proti staremu gradu simbolizira betlehemske poljane, kjer so v preprostih hiškah prenočevali pastirji. Na vrhu gradu pa je urejen hlevček, kjer Marija z Jožefom povije svojega novorojenega sina. Na živih jaslicah obiskovalci sprva prisluhnejo zgodbi, ki jo uprizorijo člani društva. "Svetopisemska zgodba o rojstvu Jezusa oživi s pomočjo več kot sto sodelujočih in živali. Igralcev je okoli 60, ostali so razdeljeni v različne delovne ekipe. Večino oblek smo sešili sami, vsako leto tudi kakšno dodamo, izboljšamo in popravimo. V vseh teh letih se je zamenjalo tudi kar nekaj igralcev. Največja pridobitev pa je zagotovo prenos predstave v živo na veliko platno, s katerim smo pred dvema letoma omogočili, da prav vsi obiskovalci predstavo dobro vidijo," pravi Maja Bračko, predsednica TD Samostan Studenice.
Poseben čar daje predstavi sprehod po grajski vzpetini mimo pastirskih koč, kjer pastirčki skrbijo za živali, si pečejo jabolka in krompir, poklepetajo z obiskovalci in skrbijo za ogenj. Na vrhu poti do gradu pa si lahko ob koncu zgodbe ogledajo še hlevček z družinico. Tudi letos bodo prireditev izvedli štirikrat - 24. decembra ob 22. uri, 25. decembra ob 17. uri ter dvakrat na Štefanovo, 26. decembra, najprej ob 14. uri (posebna predstava za vse, ki ne morejo peš po grajski vzpetini – izvedena bo na ravninskem delu) in zatem ob 17. uri. Vstopnine ni, bodo pa organizatorji veseli vsakega prostovoljnega prispevka. Ob jubileju bodo 27. decembra gostovali tudi v Rogaški Slatini, ob 16. uri bodo predstavo odigrali v Kristalni vasi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta