Tomaž Plavec stopnišče Fürstove hiše spremenil v galerijo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.09.2022 05:00

Petnajst let je minilo od zadnje slikarske razstave tega ptujskega umetnika, ki se je zadnja leta posvečal predvsem kiparstvu. Je eden od najemnikov prostorov v hiši umetnosti in mlade ustvarjalnosti na Ptuju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Plavec s svojimi deli
Slavica Pičerko Peklar

Tomaž Plavec je v minulih letih pozornost širše javnosti pritegnil predvsem s skulpturami, ki jih izdeluje iz aluminija, prve pa je ustvaril pred leti, ob 60-letnici kidričevskega Taluma. Še vedno je aluminij tisti, ki ga nagovarja h kiparjenju, temu dodaja les pa tudi steklo, pravi Plavec. Sedaj se je torej spet posvetil slikanju.

"Letošnje poletje, vroče in ognjeno, se je po nekam temnem obdobju spet prikazalo v vsej svoji barvitosti in me potegnilo k ustvarjanju. Tokrat me je povsem potegnilo v slikarstvo, kjer je lažje upodobiti vse te barve, in nastajati so začela ta velika platna rož, poletni motivi v vsej svoji razigranosti in barvitosti. Ob slikah je tudi nekaj skulptur, ena od njih zelo barvita," pravi Tomaž Plavec, ki je razstavo poklonil od 200. obletnici ustanovitve podjetja Fürst & Söhne. Zgodovino znamenitih ptujskih trgovcev z vinom si je tako mogoče ogledati v nadstropju njihove hiše v Krempljevi ulici. "Tudi sam sem eden od številnih najemnikov prostorov v tej naši Fürstovi hiši, na dvorišču je najti moj atelje," pravi slikar, ki se je odločil, da bo razstavljena dela iz cikla svojih najnovejših del Neparne misli namenil tudi za nakup.

Tomaž Plavec in njegova šumarja
Slavica Pičerko Peklar

Fürstova hiša sredi starega Ptuja je ena izmed starih meščanskih hiš, ki ni nikdar zaprla svojih vrat. Po drugi svetovni vojni so se njeni lastniki, družina Fürst, izselili v Avstrijo, a vselej so ohranjali stik z mestom in njegovimi ljudmi. Ko so v postopku denacionalizacije hišo dobili nazaj, so se jo odločili nameniti ptujski ustvarjalnosti. "Zelo veseli smo, ker se v naši hiši vedno kaj dogaja. Postala je zbirališče mladih umetnikov, ljudi s podjetniškimi idejami, mi imamo tukaj sedež vinogradniškega podjetja in zelo radi prihajamo v mesto, kjer nas tudi ljudje vedno lepo sprejmejo," pravi Gerhart Conrad Fürst.

Ptuj. Fürstova hiša na Ptuju
Fürstova hiša na Ptuju kar kliče, da jo obiščete.
Slavica Pičerko Peklar

Lepo ohranjeno Fürstovo hišo je najti nedaleč od ptujske mestne hiše, vhodna vrata so običajno odprta, na dvorišču je mogoče posedeti, tjakaj vabijo tudi številni dogodki. Zdaj je na stopnišču videti razstavljena dela Tomaža Plavca, v prvem nadstropju pa razstavo, ki jo je družina Fürst pripravila skupaj z Zgodovinskim arhivom Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta