Tonček Cenar je kri daroval že stokrat: "To mi daje zadovoljstvo, saj nekomu pomagam"

Hojka Berlič Hojka Berlič
30.01.2022 03:00

Krvodajalska pot Tončka Cenarja iz Dornave se je kot pri številnih drugih začela med služenjem vojaškega roka v Nišu. Pozneje se je pridružil krvodajalcem v kidričevskem podjetju Talum.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ni veliko takih, kot je Tonček Cerar, ki je minuli teden kri daroval že stotič.

Hojka Berlič

"Resnično so se potrudili, da smo imeli vedno poleg dveh prostih dni še kakšno malenkost za povrhu. Od takrat so se časi precej spremenili. Privilegiji za krvodajalce so se zmanjšali. Odkar sem upokojen, pa kri darujem za Rdeči križ Dornava. In to nameravam tudi naprej," je, potem ko je na krvodajalski stol sedel že stotič, povedal Cenar. Vsa leta je vztrajal, kot pravi, predvsem iz želje, da bi pomagal drugim: "To mi daje zadovoljstvo, saj nekomu pomagam. Pa tudi sam se počutim precej bolje, če kri darujem vsaj dvakrat letno. Nepomembno pa ni niti druženje z drugimi krvodajalci. Nekdaj, ko sem še delal v Talumu, smo šli skupaj kdaj na morje ali pa na izlet. Prijetna druženja pa imamo tudi dornavski krvodajalci."

In čeprav je zanj darovanje krvi po vsem tem času nekaj običajnega, pravi, je bil stoti odvzem življenjske tekočine kljub vsemu nekaj posebnega. "Nekoliko je bilo adrenalina, kar se je poznalo tudi ob merjenju krvnega tlaka," nam je povedal Cenar, ki sicer namerava darovati kri, če mu bo zdravje služilo, vsaj do 65. leta. Mladim in drugim, ki še niso krvodajalci, pa sporoča: "Vsi bi se morali zavedati, da bomo morda tudi sami kdaj potrebovali kri. Mimogrede se zgodi kakšna nesreča ali pa bolezen. Zato vsem polagam na srce, naj se, če so zdravi, le odločijo in darujejo to življenjsko tekočino."

Če so v decembru prihajale informacije o nekoliko znižanih zalogah krvi, pa so te sedaj, kot je pojasnila vodja Enote za transfuzijsko dejavnost Ptuj Božislava Majcen Vivod, zadovoljive: "Imamo zalogo krvi za približno dva tedna. Seveda pa nas to, ker ima kri omejen rok trajanja, ne sme uspavati. Vedeti moramo, da moramo trombocite, ki jih uporabljamo za zdravljenje bolnikov, ki jih sami ne proizvajajo, zaradi česar lahko nastanejo krvavitve, pripravljati vsakih pet dni. To pomeni, da je rok njihove uporabe pet dni, rdečih krvničk pa 42 dni. Tako vedno znova potrebujemo nove krvodajalce in pripravljamo nove komponente, ki so potrebne za zdravljenje."

Andrej Petelinsek

Kot je še pojasnila Majcen Vivodova, so ob začetku spremembe načina odvzema leta 2020, ko se je začela epidemija koronavirusa, beležili okoli desetodstotni upad števila krvodajalcev. Vendar se je število v preteklem letu znova normaliziralo. "V letu 2020 so tako izpadli dijaki, ki tu pridno darujejo. Lani pa so bili znova vključeni, za kar imajo zasluge predvsem prizadevni učitelji na ptujskih srednjih šolah, pa tudi naš sodelavec, ki jim pred darovanjem pripravi predavanje," pravi Majcen Vivodova. V preteklem letu so tako na Ptuju sprejeli 3805 krvodajalcev, kar je podobno število kot v letih pred epidemijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta