V gospodarstvu je po pandemiji treba razmišljati razvojno

Hojka Berlič Hojka Berlič
30.09.2020 16:14

V Talumu ohranili delovna mesta in pozitivno poslovanje. V Boxmarku rešitev poiskali tudi v odpuščanju in stavili na raziskave in razvoj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Talum je kljub pandemiji ohranil pozitivno poslovanje.
Janko Rath

Pandemija covida-19 je precej vplivala na poslovanje Taluma, a so čas do zdaj kljub vsemu uspešno premostili in v prvem polletju še dosegli prag pozitivnega poslovanja, kar predsednik uprave Marko Drobnič v danih okoliščinah vidi kot izjemen uspeh. Pri tem so si pomagali z vladnimi ukrepi, s katerimi so zagotovili tudi obstoj praktično vseh delovnih mest.

"Kar ocenjujem kot velik uspeh, ker vseeno predvidevam, da je treba za naprej razmišljati razvojno, pozitivno, čeprav se po zdajšnjih ocenah ne bomo hitro vrnili na nivo izpred korone," je dejal Drobnič, ki se je v torek udeležil Štajerskega foruma časnika Finance na Ptuju. V ospredju so bile gospodarske priložnosti po pandemiji, predvsem pa kondicija regijskih gospodarskih velikanov - Taluma, Boxmarka in Palome.

Razpršena dejavnost

Po Drobničevih besedah sta bila sicer marec in april za njihovo podjetje še dokaj ugodna, uspelo jim je prebroditi prvo zdravstveno krizo in kupcem zagotoviti izpolnitev vseh naročil, ki jih takrat še niso zmanjševali: "Prvi trenutki upada naročil so bili potem v drugi polovici aprila in so trajali vse do poletnih mesecev, ko so že tako tradicionalno najšibkejši, sploh avgusta, ko so kolektivni dopusti. Prvi obrat pa je zdaj, septembra, ko je obseg naročil povečan. Cene temu sicer še ne sledijo, tudi ne cena aluminija na borzi, ki je odsev vseh splošnih globalnih nihanj in tveganj, ki jih korona povzroča."

Ob tem je Drobnič poudaril, da je pandemija globoko zaznamovala kovinsko industrijo, sami pa imajo na srečo dejavnost kar precej razpršeno in niso prisotni le v avtomobilski industriji, kjer je bil upad proizvodnje največji - tam ustvarijo le okoli 10 odstotkov vseh prihodkov. Prisotni so tudi v gradbeni industriji, kjer je bil upad nekoliko manjši, pa tudi v prehrambni, farmacevtski in kozmetični industriji, kjer je bil upad najmanjši. V tem letu bodo sicer v podjetju na račun upada naročil predvidoma izgubili več kot 20 odstotkov prihodkov iz prodaje oziroma okoli 65 milijonov evrov pri dobrih 320 milijonih evrov, kolikor so jih ustvarili v letu 2019.

Korak nazaj

Tudi drugi kidričevski velikan, Boxmark, je bil po besedah direktorja podjetja Marjana Trobiša na dobri poti k razpršitvi dejavnosti, ki je pomembna za stabilnost poslovanja podjetja. Svojo dejavnosti so tako iz izključno šivanja za avtomobilsko industrijo preusmerili še v letalsko industrijo in na tem področju zabeležili 20-odstotno rast v preteklih treh letih. "In ravno sem je komet udaril - v avtomobilski in letalski sektor. Doživeli smo 40-odstotni padec naročil v avtomobilski industriji in do 80-odstotnega pri letalski," je dejal Trobiš.

Štajerski forum je potekal v Dominikanskem samostanu na Ptuju.
Hojka Berlič

Zato so se v podjetju odločili "za korak nazaj, da bi lahko v prihodnosti naredili dva koraka naprej" in v nasprotju s Talumom tudi zmanjšali število zaposlenih ter vse stavili na raziskave in razvoj. V zadnjem valu, po pandemiji, so tako odpustili 300 ljudi. Trobiš sicer upa, da bodo držale napovedi, da naj bi se trg na raven leta 2019 znova postavil v prihodnjem letu: "Smo še vedno tu, smo še vedno med največjimi delodajalci, smo finančno stabilni in gremo tudi svojo pot." V Boxmarku, ki je še na začetku tega leta zaposloval 1450 ljudi, naj bi sicer v prihodnjih letih ohranili jedro z 800 zaposlenimi.

Preložili zagon linije

V času pandemije pa naročil ni manjkalo v sladkogorski Palomi. V začetnih mesecih pandemije, do konca aprila, se je povpraševanje po toaletnem papirju povečalo kar za nekaj sto odstotkov, zaradi česar so morali povečati proizvodnjo in posledično za nekaj mesecev preložiti dolgo načrtovano ustavitev največje proizvodnje linije papirja, ki jo bodo nadomestili z novo. Veliko zmogljivejšo linijo naj bi sedaj zagnali v začetku oktobra. Po besedah člana uprave Stevana Lomića pa se povečana proizvodnja v času pandemije kljub vsemu ne bo poznala na prihodkih v tem letu, ki bodo ostali podobni lanskim - delno zaradi menjave linij in delno zato, ker se je povpraševanje po pandemiji umirilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta