V Jakobu ustoličili čuvaja vinogradov

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
07.08.2021 04:40
Julij je v Jakobu prav poseben mesec s kulturnimi, družabnimi in športnimi dogodki, ki se zaključujejo z Jakobovo nedeljo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jakobova nedelja 2021 ob postavitvi klopotca
Anita Kirbiš

Pretekli konec tedna so v Jakobskem Dolu zaključili Jakobove prireditve, ki jih prirejajo ob župnijskem in krajevnem prazniku. Tako je bil ves julij popestren s kulturnimi, športnimi in družabnimi dogodki. Zaključek tega dogajanja v vasi pa je Jakobova nedelja - žegnanje, ki naznanja prvi jesenski god in v kraj privabi največ obiskovalcev.

​Župan temeljito izprašal novega outarja

"Pred enim letom je bila Jakobova nedelja zaradi epidemije skromna, kulturno in družabno življenje v kraju je zamrlo. Zato smo letos toliko bolj veseli, da se lahko znova srečamo in skupaj obeležimo krajevni in župnijski praznik. Julij je pri nas prav poseben mesec, s kulturnimi, družabnimi in športnimi dogodki, ki se zaključujejo prav z Jakobovo nedeljo," je povedala predsednica KUD Franja Senčič, ki je stala za vsemi kulturnimi dogodki. Tradicionalno se žegnanje prične z budnico male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci, s katero vabijo k slovesni sveti maši. Letos jo je v Jakobu daroval novomašnik Simon Lampreht. Neuvirtove Štajerce smo slišali tudi v kulturnem programu, ki se je točno opoldne pričel v središču vasi. Program sta oblikovala še domači mešani pevski zbor pod vodstvom Stanka Roškarja in vokalno-instrumentalna skupina Jacubus z vodjo Urško Senekovič. Zbrane sta nagovorila predsednik Krajevne skupnosti Jakobski Dol Gorazd Žmavc in pesniški župan Gregor Žmak.

Resnejšemu delu kulturnega programa je sledil sproščeni del, po stari navadi so v Jakobskem Dolu ustoličili outarja - čuvaja vinogradov. V preteklosti je outarje postavila krajevna oblast in skrbela, da nepridipravi ne bi vinogradnikom povzročali škode v vinogradih. V Jakobu simbolno obujajo tradicijo vaškega outarja, ki ima v središču vasi prestol in se ponaša z outarsko palico. Tudi letos je prišel outar Martin Harc prosit pesniškega župana, naj mu preda to častno nalogo. Toda župan je pred izročitvijo outarske palice kandidata najprej temeljito izprašal. Outar Martin je odlično opravil preizkus poznavanja domačega kraja in vinogradništva ter v "jakobškem guči" svečano zaprisegel.

Jakobova nedelja 2021 je privabila staro in mlado od blizu in daleč.
Anita Kirbiš

Vrtiljak se je počasi ustavil ...

V Vinoteki Žmavc je potekala degustacija izbranih jakobskih vin turističnega in vinogradniškega društva, h gostinski ponudbi so prispevale članice društva kmečkih žena. Jakobski mladeniči so ob glasni spremljavi domačih godcev na starodobnem traktorju pripeljali klopotec in ga postavili z vsemi častmi, tudi z blagoslovom novomašnika Simona Lamprehta in domačega župnika Robija Sekavčnika. "Ringelšpil", ki se je neumorno vrtel in vabil staro in mlado ves dan, se je počasi ustavil. Lectarji, ki so ponujali barvita lectova srca z verzi in medenjake, so stojnice pospravili in se za letos poslovili, vsi skupaj pa so si obljubili, da se znova srečajo prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta