V Knjižnici Lovrenc razstava o tem, kakšne so bile planinske koče na Pohorju nekoč

MBE
29.01.2023 04:11

Mnoge koče so bile med drugo svetovno vojno požgane, in ker so v povojnih letih dobile novo, sodobno podobo, imajo razstavljene fotografije še posebno dragoceno zgodovinsko vrednost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanja koča na Pesku
Arhiv Petra Sgerma

Že skoraj mesec dni si lahko obiskovalci lovrenške knjižnice, enote Mariborske knjižnice, tam ogledajo razstavo starih fotografij avtorja Iva Kvaca, ki je posnel planinske koče z območja Pohorja. Fotografije so še toliko bolj zanimive, ker so bile posnete v začetku 20. stoletja.

Avtor razstave je ljubiteljski fotograf in zbiratelj Peter Sgerm, ki je že večkrat sodeloval s knjižnico, nazadnje lani z razstavo ženskih portretov iz bogate zapuščine preminulega lovrenškega ljubiteljskega fotografa Iva Kvaca, ki je v dolgem času svojega ustvarjanja zapustil lepo število fotografij različnih tematik na steklenih ploščah. Tokrat Sgerm znova predstavlja Kvačevo zapuščino o daljnem, že skoraj pozabljenem obdobju na Pohorju. "Kot družbeno zelo aktiven je Kvac osebno pripomogel k izgradnji vsaj dveh koč na Pohorju. Koče pod Kremžarjevim vrhom, kjer je kot pobudnik zimskega odseka SPD v Slovenj Gradcu dal pobudo za postavitev zimske postojanke pod Kremžarjevim vrhom. Pri Seniorjevem domu oziroma Ribniški koči je bil Kvac med sopodpisniki pri ustanovitvi gradbene zadruge, ki se je obvezala postaviti kočo na Ribniškem sedlu. Kot ljubitelj planin pa je obiskal tudi druge koče in nam s svojimi posnetki pustil zanimiv pogled na takratno stanje v slovenskih planinah," je o razstavi in Ivu Kvacu zapisal avtor Peter Sgerm.

Razstavo fotografij Ruške, Mariborske planinske koče, koče na Pesku, Kremžarici in Treh kraljih ter še nekaterih drugih koč si lahko ogledate v času odprtja knjižnice, v ponedeljek in sredo med 13. in 18. ter v petek med 9. in 15. uro. Razstava bo na ogled do konca marca.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta