Zanimanje za neprofitna stanovanja na Ptuju veliko

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
15.05.2019 16:09

Kje bo mesto gradilo neprofitna stanovanja, še ni znano. Se pa ve, da naj bi gradili s pomočjo Stanovanjskega sklada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neprofitna stanovanja v starem delu mesta so po večini potrebna temeljite prenove.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Zadnji javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem je Mestna občina Ptuj (MOP) zaključila februarja letos. Nanj je prispelo 130 vlog, na prednostno listo upravičencev za pridobitev neprofitnega stanovanja se je uvrstilo skupaj 106 prosilcev za najem neprofitnega stanovanja. Kdaj bodo ti stanovanja tudi zares dobili, je vprašanje, s katerim se ne ukvarjajo zgolj prosilci, pač pa tudi mestni svetniki in občinsko vodstvo, ki sicer napoveduje gradnjo tovrstnih stanovanj, a se zatika tako pri izbiri lokacije za gradnjo kot pri denarju, ki ga v proračunu za te namene že leta zmanjkuje.

V starem mestnem jedru drago vzdrževanje

Ptujska mestna občina ima v lasti 609 stanovanj, v skladu z dolgoročno pogodbo, ki je bila sklenjena pred četrt stoletja, jih upravlja Podjetje za stanovanjske storitve. Kot pojasnjuje Asja Stropnik Paternost iz mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti, se je lansko leto z najemninami v mestni proračun steklo dobrih 800 tisoč evrov, povprečni mesečni stroški vzdrževanja praznih stanovanj pa znašajo dva tisoč evrov.

Igor NAPAST

Prednost mladim družinam

Da se dodeljevanje neprofitnih stanovanj v najem izvaja izključno na osnovi javnih razpisov, pojasnjujejo na ptujski mestni občini in dodajajo: "V vsakem razpisu se opredelijo tisti upravičenci, ki so glede na razmerje med dohodki prosilca in njegovih ožjih družinskih članov do povprečne neto plače v državi upravičeni kandidirati na razpisu, pri čemer mora občina uravnoteženo skrbeti, da je neprofitno stanovanje dostopno vsem kategorijam prebivalstva glede na socialni status, določen s pravilnikom." V skladu z veljavno zakonodajo lahko občina v javnem razpisu določi prednostne kategorije in tako ptujska občina v vsakem razpisu kot tiste, ki imajo prednost pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj, določi mlade in mlade družine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta