Zgodbe socialnega podjetništva, ki spreminjajo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
20.11.2019 17:12

Na sejmu socialne ekonomije, ki je spremljal mednarodno konferenco o socialnem podjetništvu v ptujskem dominikanskem muzeju, se je predstavilo enajst zadrug in socialnih podjetij ter tovrstnih iniciativ

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stojnica Zadruge Dobrina, ki je orala ledino pri ponudbi ekološke hrane  
Darja Lukman Žunec

Danes so v ptujskem dominikanskem samostanu gostili mednarodno konferenco o socialni ekonomiji. Gre za enega od mnogih dogodkov v sklopu projekta Aktivno in povezano za nova delovna mesta in vključujočo družbo. Projekt, ki je skupno vreden skoraj 1,6 milijona evrov in poteka od lani ter bo trajal še vse do decembra 2021, kar v 80 odstotkih financira Evropski socialni sklad, preostalo bo primaknil državni proračun.
Vodja tega večletnega regijskega projekta, pod okriljem katerega so izvedli včerajšnjo mednarodno konferenco z naslovom Zgodbe, ki spreminjajo, Dušanka Lužar Šajt je poudarila, da v njem sodeluje deset partnerjev iz statistične regije Podravje. In dodala: "S projektom vzpostavljamo regijsko socialnopodjetniško in zadružno podporno okolje, torej okolje, ki daje vso podporo za uspešno rast obstoječih socialnih podjetij in zadrug ter tudi za zagon novih."

Pospeševalnik inovacij

V projektu so doslej razvili in zagnali Pospeševalnik družbenih inovacij, kjer trenutno pomagajo 17 socialnim podjetjem, zadrugam in socialnopodjetniškim pobudam pri oblikovanju, rasti in razvoju njihovih novih socialnopodjetniških ali zadružnih zamisli. Kot je napovedala Lužar Šajtova, naj bi do konca projekta v pospeševalnik pritegnili najmanj 30 socialnih podjetij, zadrug in tovrstnih pobud.
Častni pokrovitelj konference Peter Svetina, varuh človekov pravic, se je med drugim vprašal, kako lahko država pomaga takim pobudam za socialna podjetja, in kar odgovoril: "Vse, kar dejansko potrebujejo njihovi snovalci, je razumevanje države, da podpre včasih tudi malce nore zamisli. Njihovi snovalci pa predvsem potrebujejo pogum za ustvarjanje zgodb o zaposlovanju ranljivih skupin prebivalstva in pomembnih družbenih učinkov na vseh področjih."

Sejem socialne ekonomije

Ob robu konference je v sodelovanju s projektom Sentinel na hodnikih ptujskega minoritskega samostana potekal sejem socialne ekonomije, na katerem se je predstavilo enajst socialnih podjetij, zadrug in iniciativ iz Podravja, ki so želele obiskovalce spodbuditi, da se jim pridružijo, se še sami podajo na pot socialnega podjetništva ali jih spoznajo kot potrošniki in jim z nakupom ali širjenjem njihovega dobrega imena pomagajo pri razvoju. Na sejmu sta se med drugim predstavila Zadruga Dobrina iz Jurovskega Dola, ki z ekološko pridelano hrano oskrbuje posameznike, podjetja in javne ustanove v Mariboru in okolici, in podjetje Botanik iz Ormoža, ki se ukvarja z ekološko pridelavo zelišč, zeliščnih čajev in zdravilnih tinktur.
Iztok Luskovič iz Botanika: "Prednost naše vključenosti v skupni podravski projekt vidim predvsem v sodelovanju za skupni nastop in v podpori socialnim podjetjem. Gre za pomoč, ki je prilagojena našim željam in potrebam. Konkretno smo dobili pomoč za vzpostavitev spletne strani, spletno promocijo naši izdelkov in marketing."
Denis Ploj iz Zadruge Dobrina pravi, da so kljub dolgoletnemu delovanju zadruge v tem evropsko podprtem projektu videli priložnost: "Gre za možnost, da nam pomagajo s finančnim svetovanjem, oblikovanjem naše blagovne znamke in njene celostne grafične podobe, s čimer smo seveda zadovoljni."

Na sejmu sta se predstavila tudi Zadruga Dobrina in ormoško podjetje Botanik. 
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta