(ANALIZA) Popolna zmaga Plenkovića

Prihod Plenkovića po razglasitvi neuradnih volilnih rezultatov ob glasbi skupine Eye of The Tiger in skladbe Survivor je metafora ne samo političnega preživetja in od včeraj triumfa Andreja Plenkovića, ampak proevropske usmeritve Plenkovićeve stranke HDZ. Namesto hercegovskih gang ali dalmatinskega melosa zahodni pop.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Po nedeljskih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem lahko poenostavljeno, a vendar pravilno ugotovimo: zmagovalci volitev so: Andrej Plenković, dosedanji predsednik vlade in HDZ, stranka HDZ, koalicija levih strank Zmoremo (Možemo​) in desna klerikalna stranka Most. Poraženci volitev so: Davor Bernardić, predsednik socialdemokratske stranke SDP, stranka SDP, Miroslav Škoro in njegovo radikalno desno Domovinsko gibanje (Domovinski pokret). Največje presenečenje sta vstop nove leve koalicije Zmoremo v parlament in obstanek desne klerikalne stranke Most v njem.
Zakaj so posebej omenjeni posamezniki? Preprosto zato, ker je celotna predvolilna kampanja potekala s strani HDZ povsem personalizirano v osebi Andreja Plenkovića in podobno velja za Miroslava Škora. Tega pa nikakor ni mogoče reči za SDP, kjer so se zaradi popolne nekarizmatičnosti predsednika Davorja Bernardića odločili za povsem depersonalizirano predvolilno kampanjo. Ključ do velike zmage HDZ je bil predvsem v popolni politični in medijski prevladi Plenkovića. Nekaj vzrokov za tak uspeh HDZ gre tudi na račun do sedaj najmanjše udeležbe na volitvah. V primerjavi z zadnjimi volitvami 2016 je tokrat na volišča prišlo približno 100.000 volivcev manj. Te volitve so bile predčasne, redne so bile leto dni pred tem. V primerjavi z volitvami 2015 pa je padec udeležbe še veliko večji: približno 400.000 volivcev manj je bilo na nedeljskih volitvah. Del te odsotnosti lahko razumemo kot nezadovoljstvo s političnimi programi in kandidati, ki so bili na voljo. Zlasti SDP. Del odsotnosti pa gre na račun hrvaških državljanov, ki so se v tem času v velikem številu izselili v druge države EU. Njihovo število se giblje okoli 300.000.

Davor Bernardić s sklonjeno glavo zapušča vodstvo SDP. (
EPA
Epa
Tomaž Šaunik
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta