(BRANJE) Zakaj bo brexit škodil Evropi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Čas do 29. marca, ko bo Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo, se izteka. Ne glede na to, ali bo na koncu šlo za mehak ali trd brexit, Britance čaka obdobje hude ekonomske nestabilnosti. Toda v preteklosti so že preživeli hujše krize in tudi to bodo slej ali prej. Zame je ključno vprašanje, kaj brexit pomeni za prihodnost Evrope.
Evropska ideja bo skoraj nedvomno preživela. EU se ne bo razdrobila zaradi odhoda Združenega kraljestva in tudi gospodarske posledice, ki jih bo prinesel izstop, bo prestala. Gotovo pa bo škodil vlogi, ki jo Evropa igra na svetovnem odru, in sicer na način, ki ga Evropejci za zdaj očit- no še ne moremo dojeti. Nedavna od- ločitev administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da degradira diplomatski status delega- cije EU v Washingtonu, je morda le predokus tega, kar lahko pričakujemo.
Ne smemo spregledati geopolitičnega ozadja, pred katerim se odvija brexit, kajti lahko bo pomembno vplivalo na njegov učinek na EU. Dejstvo je, da se politično in gospo- darsko ravnovesje moči z Atlantika prestavlja na Pacifik – to je trend, ki ga niso zakrivili le populisti, kot je Trump, saj je bil konec koncev pred- sednik Barack Obama tisti, ki je ZDA označil za pacifiško, ne atlantsko državo, za razliko od svojih predhod- nikov, ki so vedno govorili o Zdru- ženih državah kot o čezatlantskem akterju. Čeprav danes živimo v svetu "G0", kjer nobena velesila ne prevzema globalne odgovornosti, se lahko že jutri znajdemo v svetu G2, v katerem ZDA in Kitajska tekmujeta za globalno prevlado.

Sigmar Gabriel,
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta