(POGLED) Afera sendvič ali poslanec na kleptomanskem pohodu

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
14.02.2019 12:30

Kastracija politike, ošabnost javnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darij Krajčič
Andrej Petelinšek

Nadrealisti so že vedeli. Slika Renéja Magritta z naslovom Varljivost podob iz leta 1929 je znamenita zato, ker se (naslikan) napis pod naslikano pipo glasi "Ceci n'est pas une pipe" (To ni pipa). Kar je seveda res. Ker res ni pipa. Logično. Gre za sliko pipe, ne pa za pipo samo. Gre za likovno, dvodimenzionalno reprezentacijo pipe, ki je ne moremo niti nabasati s tobakom niti pokaditi.
Z dolžnim, a trivialnim spoštovanjem do zgodovine umetnosti bi lahko v tem duhu rekli isto za sendvič, ki ga je ukradel (in upam, da tudi pojedel) poslanec LMŠ in v nadaljevanju skesano in skrušeno odstopil.
Ne, ni bilo tako. Sploh ne gre za to. Poslanec ni ukradel sendviča niti ga ni pojedel. To sploh ni bil sendvič. Niti s šunko in sirom, niti s tuninim namazom, niti bog ne daj veganski ali iz pirine moke in s čija semeni. Niti ga ni ukradel (ali kaj šele plačal) in pojedel dotični poslanec sam. Še več! Poslanec sploh ni bil poslanec. Vse skupaj je bila samo moralna reprezentacija našega odnosa do politike. In obratno: politična reprezentacija našega odnosa do morale.

Kaj nam pove afera sendvič

Šalo na stran? Ne, ker se niti malo ne hecam. Afera sendvič namreč govori o povsem drugih in drugačnih stvareh kot pa o tem, da je poslanec - o katerem, prav nič presenetljivo, doslej nismo še nikoli slišali in najbrž tudi ne bi, če se ne bi to zgodilo - naredil moralni prekršek.
Afera sendvič ne govori o tem, da je desničarski medij senzacionalistično pograbil to trivialno zgodbo in jo tendenciozno napihnil, ker pač komaj čaka in pri tem ne izbira sredstev, da glavni vladni stranki obesi karkoli, kar bi jo lahko še dodatno očrnilo. Afera sendvič ne govori o tem, da je poslanec enkrat za spremembo brez odlašanja in ugovarjanja sprevidel, da je naredil napako in zanjo prevzel odgovornost in odstopil. Afera sendvič niti ne govori o tem, da drugi mediji sploh niso imeli časa, da si opomorejo od presenečenja in razmislijo o implikacijah poslančevega odstopa, temveč so začeli odobravajoče prikimavati njegovemu edino možnemu moralnemu ravnanju.

To ni pipa.
Wikipedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta