Zapiranje oddelkov – kaprica osebja. Res?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Zdravniki so me vrgli z oddelka."
"Medicinske sestre niso dovolile, da moja vnukinja vidi babico."
"Spet so zaprli oddelek, da pijejo kavo."
Zimski meseci so čas, ko se po socialnih medijih ponovno razširi gnev nad neobčutljivostjo celotnega zdravstvenega sektorja, ki naj bi zaradi povečanega števila prehladnih in respiratornih obolenj samovoljno zaprl vrata oddelkov vseh slovenskih bolnišnic. Z dnem, ko se na vseh vhodih pojavijo obvestila o epidemiji gripe, se delovnik vseh nas drastično spremeni. Zdravniki in medicinske sestre se spremenimo v policiste, ki kot pokvarjena gramofonska plošča vedno znova razlagamo, da je omejitev obiskov nujna zaradi omejitve prenosa okužbe. Začne se tekma zdravstveni sektor proti svojcem. Navadno zmagajo slednji. A s pirovo zmago izgubi tudi zdrava kmečka pamet, omejitev pa kmalu postane popolna prepoved obiskov.
Povsem običajno je, da ekipa ob urgenci, oborožena z vsemi monitorji, perfuzorji in polovico kadra steče skozi vrata na drug oddelek, morda k CT, in se skozi odprta vrata na oddelek poženejo trije svojci. "Samo za minutko," se ne dajo odgnati.
Nekaj ur kasneje, ko medicinske sestre izvajajo nego bolnikov, mlada mamica suvereno vkoraka brez zaščitne maske z dvoletnim otrokom, ki se poleg nje napol kobaca in napol plazi po tleh. Resda so tla pobrisana, na prvi pogled čista, a nikakor primerna za otroško igrišče. "Drugače nimam časa," nič kaj nežno ne odžene sester. Ta ista mamica na poziv medicinske sestre, "naj vsaj razkuži dekletcu roke", odgovori le z "vaša razkužila so zanjo preveč agresivna". Suvereno dvigne dekle in jo položi na bele rjuhe babice, priklopljene na tisoč in eno infuzijo. Po obisku je število teh razpolovljeno, sestre pa se ponovno trudijo z vzpostavitvijo intravenskih poti. V času obiskov si svojci kljub ogromnim napisom "Omejitev obiskov samo na eno zdravo osebo" podajajo kljuko, "saj smo samo trije". Posedajo po posteljah, maske pa raje vtaknejo v žep, "saj pridejo prav v času pusta". In omejitev kmalu postane popolna prepoved obiskov, med katero je skorajda vsak drugi svojec "zaposlen tu", "znanec direktorja" ali "sorodnik varuha pacientovih pravic".

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta