Župan, pice ne morem pojesti danes in jo plačati junija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Ste se kdaj vprašali, zakaj je v Mariboru vedno daleč največ dogodkov od septembra do decembra? Razlog je preprost. Ker občinski razpisi za kulturne projekte in programe prihajajo ven spomladi, odločbe poleti, denar pa jeseni – če imamo srečo, seveda. Denar pa je kakopak treba porabiti in njegovo porabo dokazati v tekočem letu, tako da "šparanje" za naslednje leto ne pride v poštev. A problem nastopi, saj na primer letnega kina ne moreš izvajati ravno oktobra, ne?! Če torej želimo filmarji v mesto pripeljati najboljše filme nehollywoodske produkcije - ki jih mimogrede med letom nimamo kje kazati, ker nimamo mestnega kina - moramo nase vzeti tveganje in projekte Mobilnega Udarnika in Letnega kina Minoriti izvajati, ne da bi vedeli, ali jih bo občina podprla. To se dogaja že od leta 2010, ko smo ponovno odprli kino Udarnik in začeli izvajati tudi projekcije na prostem. In da, Udarnik se je kot kino leta 2015 spet zaprl, ker so nam v istih razpisnih postopkih dali pet dni časa – z vštetima soboto in nedeljo! - da smo spisali pritožbo. In jo, ker to enostavno ni bilo mogoče zaradi pravnega posvetovanja, šesti dan hladno zavrnili. Torej strnimo kulturni kastni sistem, ki vlada v mestu: nevladniki, ki čakamo na sredstva celo leto, imamo pet dni časa za postopek, Urad za kulturo in mladino, kjer predvidevam, redno mesečno prejemajo plačo, pa ima samo za objavo vsako leto bolj ali manj istega besedila razpisa pet mesecev časa.
Leto je znova naokrog in uganite, kaj se je zgodilo, spremenilo … Nič, seveda! Spet se vsi nevladniki v mestu sprašujemo, kaj je z razpisi Mestne občine Maribor. Izgovor je tokrat menjava oblasti v mestu, čeprav je znesek za kulturne razpise že določen in se od leta do leta spreminja le minimalno. "Razpis za kulturo bi lahko objavili februarja. Denar pa bodo lahko razdelili šele po sprejetju proračuna, predvidoma aprila ali maja," o občinskem odgovoru poroča Radio Maribor. A zanima me, kako lahko Ljubljani že vsaj desetletje, pa tudi nekaterim drugim mestom uspeva razpise objavljati oktobra ali novembra za leto naprej, kljub temu da tudi pri njih proračuni še niso sprejeti? Na to vprašanje bi končno res rad odgovor. Ali v Mariboru velja drugačna zakonodaja - ali pa je Uradu za kulturo in mladino, ki mimogrede nima polnopravnega vodje že nekaj let, in občinskim oblastem enostavno vseeno, da nevladniki "crkujemo" na obroke? Že v lokalnem programu kulture, ki se je v številnih točkah za zdaj izkazal za mrtvo črko na papirju, so nam obljubljali, da bo v letih 2015, 2016 in 2017 drugače. Pa nič od tega.

Igor Napast
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta