Ekstremni nalivi mine za voznike po pomurski hitri cesti

Prometni strokovnjak je prepričan, da je bila napaka storjena že pri projektiranju. Dars ob poplavljenem cestišču omeji dovoljeno hitrost vožnje na 60 km/h

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odseka Dragotinci in pred izvozom Cerkvenjak sta ob močnih nalivih še posebno ogrožena. Foto Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Zaradi vode na cestišču je promet oviran na pomurski avtocesti med priključkoma Vučja vas in Sveti Jurij ob Ščavnici. Tako se je pred enim tednom ob 6.10 glasilo opozorilo prometnoinformacijskega centra. Zakaj se to dogaja na komaj 13 let stari pomurski avtocesti? Po odgovorih, ki so nam jih posredovali iz službe za odnose z javnostmi Družbe za avtoceste (Dars), je glavni razlog za vodo na cestišču ta, da trasa poteka večinoma v ravninskem delu z majhnimi prečnimi in vzdolžnimi nakloni.
"Ko - sicer redko - pride do ekstremnih količin padavin, kot se je v prejšnjih dneh zgodilo v dveh primerih, ko je obakrat v zgolj dveh urah zapadlo več kot 70 litrov na kvadratni meter, voda preprosto ne odteka tako hitro s cestišča, da bi omogočala vožnjo z dovoljenimi hitrostmi. Zato je treba omejiti hitrost vožnje. Takoj ko deževje preneha, je cesta zelo hitro brez ostankov vode."

Čistijo, a zalivanje se nadaljuje

Dva odseka pomurske avtoceste v smeri proti Mariboru sta še posebno v primežu meteornih voda: odsek Dragotinci in odsek pred izvozom Cerkvenjak. "Na obeh lokacijah so obsežni travniki in njive, ki so dvignjeni nad avtocesto. Nad prometnico so sicer speljani jarki in odtočni jaški, ki pa se ob teh ekstremnih količinah vode zelo hitro zapolnijo z zemljo, ki jo voda nanese z njiv, nato pa se ta voda nekako prebije na cestišče," pojasnjujejo v Darsu.

Voznik lahko izgubi oblast nad vozilom

Avtocesta Cerkvenjak-Pince naj bi veljala za najsodobnejšo in najzmogljivejšo pomursko cesto, pravi diplomirani inženir prometa Jože Škrilec, in na njej se ne bi smelo dogajati, kar se je zgodilo pretekli četrtek: "Zaradi premajhnih vzdolžnih in prečnih naklonov cestišča se posledično ob močnejšem deževju zadržuje velika količina vode na vozišču. To udeležencem v cestnem prometu predstavlja veliko nevarnost. Glede na odgovore vzdrževalca in upravljavca avtoceste je očitno, da se pri projektiranju in gradnji temu ni posvečalo dovolj pozornosti, saj je na nekaterih odsekih vidno, da so poskušali z naknadnimi rešitvami odvajati vodo z vozišča, vendar neuspešno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta