(FOTO) Urška Fartelj: "Noben kruh ne diši tako kot babičin"

A. Nana Rituper Rodež
26.12.2018 13:36

"Ko sem začela pisati blog, nisem razmišljala, da bi iz tega nekoč nastala knjiga. Pisala sem iz lastne želje, potrebe, da bi recepte namesto v zvezek pisala na splet, kjer lažje popravljaš, dopolnjuješ ali spreminjaš," pripoveduje Urška Fartelj, avtorica najboljšega kulinaričnega bloga in istoimenske knjige 220 stopinj poševno – Preprosto sveže in s kruhom pomazano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

In razloži, kako splet omogoča podrobnejši prikaz priprave jedi, kar je pri kuhanju zelo pomembno. Te vmesne faze je sproti fotografirala in objavila, kar se je pri bralcih še posebej prijelo. Koristno je, da lahko med pripravo jedi nekje preverijo, ali so na pravi poti.

Urška Fartelj

Sploh nisem vedela, da je to mogoče

Na blogu je danes okoli dva tisoč različnih receptov in ima 120 tisoč različnih obiskovalcev mesečno. Ko sem začela, se nisem zavedala, da pišem blog, pove. Najprej so jo za recepte prosili prijatelji in potem jih je bilo vedno več. Po enem letu pisanja receptov so jo začeli klicati še iz podjetij, če bi delala zanje in če ji lahko pošljejo izdelke, da kaj iz njih pripravi. "Bila sem navdušena, da mi pošljejo testenine, naj iz njih kaj skuham. Tega je bilo vedno več in potem so mi ponudili, da mi pošljejo sestavine in še plačajo. Nisem mogla verjeti! Tako sem si sama ustvarila službo, delo, od katerega živim, pa sploh nisem vedela, da je to mogoče."

Osebni Arhiv
Kristian Ravnič

Kdaj je jed okusnejša in lepše diši

Zbrani so recepti za osnovne jedi, ni pa receptov s karijem ali črno kumino, ker te jedi niso naše najljubše, pove Urška. Te jedi imamo radi, ampak se nikomur ne pocedijo sline in si jih ne želi, ko je bolan. Doma poskusimo več receptov, kot jih objavim. Če jih otroka ne marata, ne mož, soseda ali prijateljica, ga na blog ne dam, četudi je meni zelo dober. Sicer pa se pri nas vsak dan kuha kaj novega, saj je to zdaj moja služba. Sta pa otroka, ki vse poskusita, vesela, ko skuham nekaj domačega. Naj ne eksperimentiram, včasih pravita. In kaj je pri vas klasika? "Piščančji paprikaš, domača pica, testenine bolonjeze," pove. "Pohano jemo redko, trikrat na leto, po 'pohanega piceka' pa skočimo k Zvezdi, ker ga imamo radi," pravi Urška. "Če naredim kakšno jed po receptu mame ali babice, meni nikoli ni tako dobra, kot jo imam v spominu. Kruh nikoli ne diši tako, kot je dišal tisti, ki mi ga je odrezala babica. Hrana je povezana s spomini, z ljubeznijo do najbližjih, in vse to jim da okus. Zato je, zame, tista jed pri stari mami bolj dišala in bila okusnejša. Tudi meni otroka pravita, da kuham najboljše, a vem, da je to tudi zaradi ljubezni. Ta knjiga je zapuščina mojim otrokom, saj so tu zbrani samo najljubši recepti za jedi, ki jih doma pripravljamo. So kot spomin, kaj smo kuhali," razloži Urška.

Urška Fartelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta