Ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: Slovenija brez Prekmurja ne bi bila popolna

Sanja Verovnik
17.08.2023 20:06

Minister Šarec slavnostni govornik na slovesnosti v Hotizi. Vlado Kreslin častni občan Beltincev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Kljajić, Vestnik

Minister za obrambo Marjan Šarec se je danes pozno popoldne mudil v Prekmurju. V prireditvenem prostoru Nogača v Hotizi, kjer je potekala osrednja regijska slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je bil slavnostni govornik. Opomnil je, da nam že pogled v zgodovino pokaže, da kljub današnji navidezni samoumevnosti evropske ideje sobivanja in sožitja med narodi do tega ni bilo lahko priti. "Zlasti 20. stoletje ni prizanašalo slovenskemu narodu kot celoti, posledično pa ne Prekmurju. Bilo je težko obdobje za vse narode, ki živijo na tem prostoru," je opozoril.

Šarec: Spremembe so danes veliko hitrejše in silovitejše

Spomnil je tudi na dogodke, ki so zaznamovali zadnja štiri leta, odkar smo praznovali 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - od epidemije covida do naravnih nesreč z zadnjimi poplavami, najhujšimi v zgodovini Slovenije. "V prihodnosti se bomo srečevali z drugačnimi izzivi kot doslej. Podnebje in svet, kot ju poznamo, postajata drugačna. Poklici izumirajo, pojavljajo se novi, doba digitalizacije vnaša neslutene spremembe. Spremembe so se dogajale tudi v preteklosti, brez dvoma, a danes so veliko hitrejše in silovitejše." Kot je še poudaril, jim bomo kos jim lahko le s samozavestjo, ki jo črpamo tudi iz naše preteklosti: "Kajti da bi reševali težave, se moramo najprej zavedati, kdo in kaj smo, predvsem pa, kaj smo že dosegli."

Občina Lendava, ki je bila organizator osrednje regijske proslave, je bila zvečer tudi prizorišče slavnostne seje občinskega sveta s podelitvijo priznanj. Naziv častni občan naj bi prejel v Beltincih rojeni slovenski glasbenik Vlado Kreslin. Sicer pa so praznik združitve prekmurskih Slovencev obeležili po celotnem Prekmurju, v sredo pa tudi na Prekmurskem trgu v Ljubljani, pripravil jo je Klub Prekmurcev v Ljubljani. Slavnostni govornik na dogodku je bil minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Državna proslava poteka vsako peto leto in bo znova prihodnje leto.

Slovesno je bilo danes tudi v Murski Soboti. Murskosoboški župan Damjan Anželj: "Prekmurje danes ni več razvojno zaostala regija." 
Foto: Mestna Občina Murska Sobota

Robert Golob: Pomurci znajo združiti moči, kadar je potrebno 

V poslanici je Prekmurke in Prekmurce nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je dejala, da je zaokrožitev nacionalnega ozemlja v tem delu Slovenije bila eden najpomembnejših korakov na poti k združitvi slovenskega naroda in osamosvojitvi, ki se je sklenila leta 1991. "17. avgust 1919 je v našo narodno zavest zapisan kot eden izmed velikih dni za prihodnost Slovenije," je sporočila Pirc Musarjeva in poudarila, da Slovenija brez Prekmurja in brez Prekmurk in Prekmurcev preprosto ne bi bila popolna. Oglasil se je tudi premier Robert Golob, ki je dejal, da letošnji praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom obeležujemo v času, ko se država in njeni prebivalci soočamo s posledicami silovite ujme. Pri tem je poudaril, da Prekmurci, tako kot vedno, v teh za državo težkih časih iz dneva v dan dokazujejo, da znajo združiti moči, kadar je to potrebno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta