Prekmurje: Zalita polja, cesta in hiše sredi "jezera"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
06.08.2023 21:30

V Dolnji Bistrici v občini Črenšovci je popustil del protipoplavnega nasipa na reki Muri. Z vrzeljo so se neumorno borili tudi s pomočjo helikopterja. Evakuirani vaščani so se včeraj že vračali domov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrzel v nasipu so krpali z betonskimi bloki in velikimi vrečami s peskom.  
Andrej Petelinsek

Tudi v Pomurju so z grozo spremljali katastrofalne dogodke v Sloveniji, a je bilo olajšanje, da povodenj ni vdrla skozi njihova vrata, kratko. V soboto zvečer je v Dolnji Bistrici v občini Črenšovci protipoplavni nasip prebila reka Mura, ki je vse bolj naraščala in besnela ter v teh dneh tudi dosegla rekordni pretok, preko 1400 kubičnih metrov vode na sekundo. Iz vrzeli dolžine 15 do 20 metrov in globine okoli šest metrov je voda začela dreti tudi proti bližnjim hišam. Zalilo je dve, eno do balkona, vendar večje škode zaradi preusmerjanja vode na polja in travnike ter zavarovanja z vrečami s peskom ni bilo.

Prva obrambna linija  
Andrej Petelinsek

"Sosedi smo kot žlahta"

A je bilo v tej prekmurski vasici občutek včeraj vseeno apokaliptičen, saj so bila polja zalita z vodo, enako del ceste do vasi, kar nekaj okoliških hiš pa je bilo videti, kot da stojijo sredi jezera. V vas in iz nje so ves dan drveli tovornjaki s peskom za protipoplavne vreče in gasilci, ki so bili boj z razlito vodo. Pa tudi traktorji, kolesa in pešci - radovedneži ali vaščani, ki so se vračali v vas. V Dolnji Bistrici so, tako kot v delu sosednje Hotize, prebivalce v soboto evakuirali, večina jih je prenočila pri sorodnikih. "Spali smo pri tašči. Preverit gremo, kaj se dogaja z našo hišo, ker nič ne vemo," je med brodenjem po vodi povedala tričlanska družina. Doma pa ni želelo zapustiti 72 vaščanov.

Marjan Šarec pred najbolj poplavljeno hišo, kjer je voda segla do balkona in čez 
Andrej Petelinsek

"Celo noč nisem zatisnila očesa, ves čas sem preverjala, kako visoko je voda. Če bi poplavilo, bi se umaknili v prvo nadstropje," je bila vedra gospa, potem ko je bilo že jasno, da ne bo hujšega. "Ne gre za to, da nisem hotel iti. Ostal sem, ker vsaka roka prav pride," pa je povedal Ivan Embreuš, ki je vso noč pomagal polniti vreče s peskom, da bi rešil premoženje sosedov. "Delali smo 24 ur, smo složna, dobro organizirana ekipa. Važno je pomagati sosedom, s katerimi smo kot žlahta," je potrdil, da je bila solidarnost na višku tudi v Prekmurju.

Kljub cestni zapori so se ljudje do vasi prebijali tudi z osebnimi avtomobili. 
Andrej Petelinsek

Brez spanja 28 ur in dotrajani nasipi

Cel dan je kraj preletaval helikopter Slovenske vojske, ki je dovažal betonske bloke, s katerimi so krpali vrzel v nasipu, a zaman. "Že 28 ur nisem spal," je bil izmučen, a dobre volje eden od mož, ki so tam pomagali, vodja intervencije Miroslav Vuk pa je ocenil, da jim bo misija uspela, četudi se bodo s popravljanjem nasipa mučili do večera ali celo pozno v noč. "Možno je, da še na kakšnem mestu nasip popusti, kajti namočeni so že tretji dan," je bil kljub napovedi izboljšanja vremenskih razmer nekoliko zaskrbljen. Kot je povedal Dušan Utroša, gasilski regijski poveljnik Pomurja, je bilo na terenu več kot tisoč pomurskih gasilcev, ki so se v več občinah borili z vodo, tudi z utrjevanjem nasipov, ki so ponekod že puščali.

Andrej Petelinsek

Da je država leta ignorirala dotrajane protipoplavne nasipe, so izpostavili nekateri krajani. Županja občine Črenšovci Vera Markoja je ob tem povedala, da so občine ob Muri že podpisale sporazum z direkcijo za vodo, ki bo, če bo denar, nasipe obnovila. "Upam, da sredstva, ki so bila obljubljena v načrtu za odpornost in okrevanje, ostanejo. Šele sedaj se vidi, kako težke so situacije, ko nasip popusti," je dejala in se za nadčloveške napore zahvalila gasilcem in prostovoljcem, ki so pripomogli, da se voda ni razlila ne le v hiše, pač pa tudi v druge vasi in občine.

Andrej Petelinsek

Stanje na terenu si je ogledal tudi obrambni minister Marjan Šarec in sporočil novico, da na pomoč prihajata hrvaški helikopter in dodatna enota za prečrpavanje vode. "Bistveno je, da spet spravimo Muro v normalen tok in začnemo odpravljati posledice poplav. Vsaka hiša, ki jo rešimo, je dragocena, nič ne smemo prepustiti naključju in ekipe delajo," je bil odločen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta