Zahvala jeziku na slovesnostih ob obletnici priključitve Prekmurja matični domovini

Pahor položil venec v Črenšovcih, osrednja prireditev ob 101. obletnici v Murski Soboti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Borut Pahor je osmič zapored položil venec ob spomeniku Jožefa Klekla v Črenšovcih.
Majda Horvat

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nedeljo, na predvečer državnega praznika priključitve prekmurskih Slovencev matičnemu narodu z vsemi častmi v Črenšovcih položil venec ob spomeniku narodnega buditelja in duhovnika Jožefa Klekla (1874-1948), in to že osmo leto zapored. "Na ta način se mu v mojem imenu in imenu države zahvalim za njegov doprinos in za doprinos sonarodnjakov za veličasten, prelomen dogodek v narodni zgodovini, za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom," je poudaril.

Petnajst let praznika

Zahvalil se je tudi poslancu Jožefu Horvatu, da je pred 15 leti z argumenti prepričal državni zbor, da je 17. avgust razglasil za državni praznik. To je pomembna odločitev, ki skupaj s praznikom priključitve slovenske Primorske in obhajanjem dneva Rudolfa Maistra spomni, da so bili to pomembni mejniki v 20. stoletju, ki so zaznamovali zaokrožitev slovenskega ozemlja in omogočili razglasitev samostojne in neodvisne Republike Slovenije leta 1991.
Svoj nastop je namenil tudi aktualnim razmeram, povezanim s širjenjem novega koronavirusa. Kriza preizkuša našo odgovornost in sposobnost sodelovanja ne samo med političnimi in drugimi institucijami, gre pa tudi za čisto človeško upanje in zaupanje. "Krizi še ne znamo izmeriti ne konca in ne globine, pričakujemo pa lahko, da bo prinesla stiske in bo zaradi nje marsikdo ostal brez dela. Zaradi nas samih in naših otrok smo jo dolžni kar se da složno reševati," je dejal predsednik.

Spomin se ohranja v jeziku

Pred spomenikom vsem zaslužnim za priključitev pa je bila v nedeljo zvečer v Murski Soboti letošnja osredja slovesnost. Na prireditvi ob 101. obletnici priključitve je bil v ospredju prekmurski jezik. "Prekmurski jezik smo izpostavili zato, ker se prekmurščini lahko zahvalimo, da smo obstali, in ker nas Prekmurce najbolj opredeljuje," je povedal Marjan Farič, predsednik Prekmurskega društva generala Maistra, v katerem so zasnovali program, organizacijo dogodka pa je prevzela Mestna občina Murska Sobota.

Slavnostni govornik na osrednji prireditvi v Murski Soboti je bil pisatelj Dušan Šarotar.
Aleš Cipot
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta