Župan Sv. Jurija ob Ščavnici glede dograditve vrtca stisnjen v kot

Marina Vrbnjak, Vestnik
01.08.2020 06:10

Na občinski seji potrdili proračun za leto 2020. Šest svetnikov prepričanih, da bo manjši štirioddelčni vrtec dovolj prostoren za vse otroke, ki potrebujejo varstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nov vrtec bodo gradili na otroškem igrišču za obstoječim vrtcem Sonček.
Marina Vrbnjak

Na zadnji izredni občinski seji pri Svetem Juriju ob Ščavnici je bilo prisotnih deset svetnikov, prisostvoval pa ji je tudi strokovnjak za lokalno samoupravo Boštjan Brezovnik. Sprejeli so proračun za leto 2020, ki ga je župan Anton Slana označil za slabega.

Gradnja vrtca razlog nesoglasij

V štiriurni razpravi so obravnavali več amandmajev, ki so jih vložili župan in svetniki. Najdlje so se zadržali pri amandmaju svetnikov Mirka Ljubca, Ivana Frasa, Branka Domanjka, Srečka Helcla, Darka Trbuca ter svetnic Valentine Marinič in Slavice Trstenjak, da se iz proračuna vzame postavka za gradnjo petoddelčnega vrtca po varianti 2 ter vnese postavka o gradnji štirioddelčnega vrtca po varianti 1. Načrtovana gradnja vrtca je bila sicer že več mesecev razlog burnih razprav na občinskih sejah in glavni razlog za nesprejetje proračuna za leto 2020.
Župan Anton Slana, ki zagovarja gradnjo vrtca po varianti 2, saj ta zagotavlja pet oddelkov, kuhinjo in dodatne prostore, je tudi tokrat poudaril, da v primeru gradnje manjšega vrtca vsem otrokom ne bodo mogli zagotoviti varstva. Opozoril je, da vlada pripravlja predlog za brezplačen vrtec za drugega otroka in vse naslednje v družini, prav tako je treba po njegovih besedah upoštevati, da je v kraju materinski dom. Opomnil je, da na potrebe po večjem številu oddelkov opozarja tudi ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Sveti Jurij ob Ščavnici Marko Kraner, z gradnjo vrtca po varianti 2 pa naj bi se strinjali tudi vsi zaposleni v vrtcu ter svet staršev.

Kaj pravi ministrstvo

Župan se je za pojasnila v zvezi z gradnjo vrtca predhodno obrnil na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. To je pojasnilo, da sta pri odločanju o prihodnji zmogljivosti vrtca pomembni demografska slika gravitacijskega območja vrtca in stopnja vključenosti otrok. Glede razpoložljivega zemljišča so zapisali, da ga je sicer dovolj za devetoddelčni vrtec ter predlagali, da se ob gradnji odločijo za danes veljavno velikost igralnice, to je najmanj 50 kvadratnih metrov, še bolje pa 60.
Ta trenutek je izjemno pomembno, da načrtujete ustrezno perspektivno zmogljivost vrtca, so zapisali. Po prvem projektu iz leta 2011 so načrtovane igralnice v velikosti 42 kvadratnih metrov, kar je ustrezalo tedanjim pogojem. Po mnenju ministrstva bi glede na potrebe večjega vrtca po varianti 1 postale premajhne shramba za rekvizite, shramba za zunanja igrala ter kuhinja. Kuhinja v obstoječem vrtcu Sonček bi bila glede na zakonodajo za skoraj sto kvadratnih metrov premajhna in neprimerna za zagotavljanje obrokov za toliko otrok. Med sejo so zato govorili tudi o sanaciji šolske kuhinje, od koder bi potem hrano dostavljali vrtcu.

Proračun zadnji trenutek

"Zavedam se, da dajem članom občinskega sveta slab predlog proračuna za leto 2020, in mi je ob tem tudi nerodno," je pred glasovanjem povedal župan Slana. Proračun je potrdilo vseh deset prisotnih svetnikov, s sprejetjem pa so zadnji trenutek omogočili tudi oddajo vloge za pridobitev 146.314 evrov nepovratnih sredstev za nadaljevanje projekta nadgradnje vodovoda sistema C. Dosedanjemu ravnatelju OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici Marku Kranerju, ki se je edini prijavil na razpis in funkcijo ravnatelja opravlja že šestnajst let, pa so na seji potrdili mandat za naslednjih pet let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta