"Ni več to, kar je bil": Bo hrvaški otok ob znamenitost, zaradi katere ga oblegajo turisti?

Va, STA
28.10.2024 11:00

Popularna hrvaška Zlati rt plaža je začela izrazito spreminjati obliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Plaža Zlati rt v Bolu na Braču se ob pihanju burje obrne na drugo stran, proti vzhodu, kar domačini pripisujejo predvsem turizmu. Da bi ohranili plažo, so zato na spletu objavili peticijo Rešimo Zlati rt. Fotografije jasno kažejo, kako je plaža v zadnjih nekaj letih popolnoma spremenila znamenito obliko, ki je zaščitni znak mesta Bol.

V peticiji so domačini zapisali, da je do spreminjanja plaže privedlo več dejavnikov. Poleg podnebnih sprememb tudi zasidranje velikega števila plovil v neposredni bližini plaže. Zaradi tega se spreminja morsko dno, to pa ima neposredni vpliv na strukturo in prepoznavni videz plaže.

"Zlati rt ni več to, kar je bil, in če ne bomo takoj ukrepali, lahko za vedno izgubimo ta naravni zaklad. Še posebno pomembno je, da ta problem resno vzamejo občani Bola, za katere je turizem glavni vir dohodka, saj ohranjanje Zlatega rta neposredno vpliva na prihodnost lokalne skupnosti in njihovo ekonomsko preživetje," so opozorili v peticiji.

Krompirjeve počitnice: Največ gostov pričakujejo v podaljšanem vikendu

Ob tem so izpostavili več zahtev. Med njimi so postavitev označenih con za zasidranje, ki bi bile bolj oddaljene od plaže, strožja pravila za zasidranje za vsa plovila v bližini plaže ter jasne kazni za kršitelje.

Plaža Zlati rt je ena najbolj prepoznavnih v Sredozemlju. Leži v bližini mesta Bol na južni strani otoka. Znana je po svoji edinstveni obliki ozkega jezika, ki sega globoko v morje in spreminja obliko glede na morske tokove in veter.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta