Torino dočakal svojo najbolj bleščečo noč in uganko: Kaj narediti, če čisto zares na Evroviziji zmaga Ukrajina?

Denis Živčec Denis Živčec
14.05.2022 10:00

Kar se je začelo lani v Rotterdamu, se bo nocoj sklenilo v torinski dvorani Palasport Olimpico. V finalu Pesmi Evrovizije bo nastopilo 25 držav, Slovenije žal med njimi ni. Je pred nami zgodovinski večer?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdi se, da bo ukrajinski Kaluš Orchestra pometel s konkurenco.
Reuters

Torino je dočakal svojo najbolj bleščečo noč. V prestolnici italijanske dežele Piemont bo drevi sklepni večer 66. tekmovanja za pesem Evrovizije, v katerem bo znano, katera skladba je najbolj navdušila evropsko občinstvo in žirije. Poleg 20 pesmi iz dveh predizborov bo mogoče prisluhniti še petim skladbam velikih pet - Francije, Španije, Nemčije, Velike Britanije in Italije, ki je letos gostiteljica izbora. Gre za eno redkih let, ko so skoraj vse države ekskluzivnega kluba velikih pet med favoritkami za zmago, le Nemčiji napovedujejo povprečen rezultat.

(REPORTAŽA) Torino: Mesto brez evrovizijske histerije, se pa čuti, da je v mestu nekaj drugače

Finalni večer izbora za pesem Evrovizije 2022 bo odprla predstavnica Češke, zasedba We Are Domi, s pesmijo Lights Off, sklenil pa predstavnik Estonije Stefan s pesmijo Hope. Oba sta se v finale Evrovizije uvrstila na četrtkovem predizboru.

Na Evroviziji vse več tipov v petkah in govoric, kdo bi lahko zmagal. Obstaja 5 vznemirljivih teorij!

Iz prvega predizbora, ki je potekal v torek, so se v veliki finale Pesmi Evrovizije 2022 uvrstili Marius Bear (Boys Do Cry) iz Švice, Rosa Linn (Snap) iz Armenije, Systur (Medž Haekkandi Sol) iz Islandije, Monika Liu (Sentimentai) iz Litve, MARO (Saudade, Saudade) iz Portugalske, norveški predstavniki Subwoolfer (Give That Wolf A Banana), Grkinja Amanda Georgiadi Tenfjord (Die Together), Kaluš Orkestra (Stefanija) iz Ukrajine, moldavski predstavniki Zdob si Zdub & Fratii Advahov (Trenuletul) in S10 (De Diepte) iz Nizozemske.

Konstrakta iz Srbije. 
Reuters

Iz drugega predizbora pa so se poleg predstavnikov Češke in Estonije v veliki finale uvrstili še predstavnik Belgije Jeremie Makiese (Miss You), Azerbajdžana Nadir Rustamli (Fade To Black) in Poljske Ochman (River). Finski je uvrstitev v finale prinesla zasedba The Rasmus (Jezebel), Avstraliji Sheldon Riley (Not The Same), Švedski Cornelia Jakobs (Hold Me Closer), Romuniji pevec WRS (Llamame) in Srbiji Konstrakta (In Corpore Sano). Slednja je tudi edina iz držav bivše Jugoslavije, ki se je letos uvrstila v finale tega priljubljenega glasbenega tekmovanja.

V Torinu krožijo informacije o tem, koliko točk so LPS osvojili v evrovizijskem polfinalu. In podatek je srhljiv ...

Predstavniki Francije Alvan & Ahez bodo zapeli pesem Fulenn, španska predstavnica Chanel pesem SloMo, nemški predstavnik Malik Harris pesem Rockstars, Sam Ryder bo Veliko Britanijo zastopal s pesmijo Space Man, Italijo pa letos zastopata Mahmood & BLANCO z Brividi.

Mahmood & Blanco zastopata barve Italije.
Reuters

Večer bo minil brez slovenskih predstavnikov celjske skupine LPS, ki se jim s skladbo Disko ni uspelo uvrstiti v finale, a prav daleč ne bodo, saj bodo prireditev spremljali v dvorani Palasport Olimpico.

Za največjega favorita glede na stavnice sicer letos velja zasedba Kaluš Orkestra iz Ukrajine, kar velja tudi za največjo enigmo večera. Kaj narediti, če zmaga država, ki jo je močno prizadela vojna. Nihče ne ve, ali bo ta maja 2023 že zaključena, tudi če bo, bodo Ukrajinci imeli več kot dovolj dela s sanacijo posledic. Kijev je Pesem Evrovizije gostil že dvakrat, a v povsem drugačnih časih. V kolikor bi Rusija Ukrajino takrat še napadala, je organizacija tako velikega dogodka, ki je s stališča varnosti izjemno kompleksen projekt že v državah brez vojne, praktično nemogoča. V tem primeru bi Evrovizijo v imenu Ukrajine lahko gostila druga država. In ker kot "rezerva" v primeru, če bi kadarkoli zmagala Avstralija, neuradno velja Nemčija, je slišati, da bi ukrajinska Pesem Evrovizije 2023 lahko potekala v Berlinu. Kakor koli že, vse karte so še na mizi in zmagovalca še nimamo. 

Chanel bi lahko Pesem Evrovizije v Španijo pripeljala prvič po letu 1969.
Reuters

Stavnice tik pod vrh uvrščajo Veliko Britanijo, Švedsko, Italijo in Španijo. Vzpenja se Srbija, ki je pred četrtkovim nastopom kotirala precej nižje. 

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora si boste lahko na TV SLO 1 ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2022. V reportaži iz Torina bomo spremljali dogajanja dveh tednov vaj, generalk, prireditev, pogledali boste lahko tudi v zaodrje. Neposredni prenos iz Torina se bo začel ob 21.00, odločitev, kam se Evrovizija seli naslednje leto, bo padla okoli 1.00.

Britanec Sam Ryder je trenutno na stavnicah drugi.
Reuters

Del finala bodo tudi lanskoletni zmagovalci, italijanska skupina Maneskin, ki je po zmagi v Rotterdamu lansirala globalno uspešno kariero. Zvezdnikov sicer še ni bilo na spregled, sta pa v Torinu tudi dva člana opernega tria Il Volo, ki sta nastopila v šovprogramu drugega polfinala. Tretji član, Gianluca Ginoble je žal bil pozitiven na koronavirus in ostal v izolaciji.

(VIDEO) Tega vam niso pokazali: Tako so se LPS odzvali na neuvrstitev. Gledalci: Slovenija se bo morala bolj potruditi

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta