Mobilne aplikacije: Izkoristite vse možnosti pametnega telefona tudi na počitnicah

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
27.06.2021 06:00
Z mobilnimi aplikacijami si lahko poiščete najkrajšo pot, plačate večerjo v restavraciji in ustvarite neverjetno profilno sliko - če jih le znate uporabljati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pametni mobilni telefon uporablja po nekaterih raziskavah že 80 odstotkov Slovencev v starosti od 16 do 74 let. Postal je nekakšen podaljšek dlani, zdi se, da z njim še najredkeje telefoniramo, pač pa počnemo vse drugo: pošiljamo besedilna in slikovna sporočila, si izmenjujemo elektronsko pošto, na njem beremo novice in iščemo podatke, si ogledujemo videe in kuharske recepte in še in še. Možnosti so skoraj neomejene, za to skrbijo številne in vedno nove aplikacije, ki jih lahko namestimo iz spletne trgovine. Nekatere so na voljo brezplačno, za druge moramo plačati, kar pa spet ni težko, ker telefon tako in tako uporabljamo tudi za plačevanje. Seveda pa mobilni telefon vzamemo s seboj tudi na dopust ali kamorkoli pač gremo. Tam nam običajno, če nismo res zagreti amaterski fotografi, nadomesti še fotoaparat ali kamero.

In ker je naprava tako vsestransko uporabna, priročna in nezahtevna, saj potrebuje samo redno polnjenje, ni razloga, da ne bi izkoristili vseh možnosti, ki jih ponuja. Z mobilnimi aplikacijami se namreč nabor možnosti poveča še daleč preko tega, kar je bilo pravkar našteto. Za vas smo zbrali informacije o nekaterih aplikacijah, ki nam lahko pomagajo na potovanju, bodisi po Sloveniji bodisi v tujini. Nekatere med njimi so popolnoma zastonj, druge so plačljive ali so zastonj le osnovne verzije. Preverite, za katere informacijske sisteme so primerne, in uživajte v možnostih, ki jih ponuja sodobna tehnologija.

Iskanje poti na zemljevidu

Se še spomnite časov, ko smo pot iskali na ogromnih avtokartah, ki se nikoli niso dale lepo zložiti? Res je sicer, da smo slej ko prej prišli na cilj, a pri tem smo včasih izgubili ogromno časa in živcev. Danes nas razne aplikacije z zemljevidi večinoma elegantno pripeljejo do cilja z glasovnimi navodili.

Med prednosti zemljevidov na mobilnem telefonu zagotovo sodi to, da aplikacije uporabljajo GPS, zato jih lahko uporabljamo tudi tam, kjer ni internetne povezave. Nekatere aplikacije ločijo med navodili za hojo, kolesarjenje ali vožnjo z avtomobilom in omogočajo iskanje zemljevidov določene regije. Druge vključujejo opozorila o radarjih in omejitvah hitrosti ter cenah goriva na izbranem območju. Zelo priročno je tudi, da aplikacija najde določene storitve v bližini izbrane lokacije: nastanitve, gostilne, trgovine, parkirišča, znamenitosti in podobno.

Na poti je prav tako zelo uporabna aplikacija, ki posreduje prometne informacije o izbrani poti v realnem času, preračunava čas vožnje in zaznava zastoje. Podatke dobiva od drugih uporabnikov, ki poročajo o prometnih nesrečah, zastojih na cesti, radarjih in policijskih kontrolah. Ena takih je na primer aplikacija Waze. Da bi delovala, mora redno dobivati podatke od dovolj velikega števila uporabnikov, zato je trenutno popolnoma uporabna v zgolj 13 državah po svetu.

Ne izgubite se v naravi

V Sloveniji je za pohodnike zelo priljubljena aplikacija Vnaravi.si, na kateri so zbrani najlepši izleti iz vse Slovenije. Izbrani so z istoimenske spletne strani. Ko naložite aplikacijo na telefon, se z njo vsi izleti, fotografije, GPS-sledi in preostali podatki naložijo direktno v telefon in tam tudi ostanejo. Zato aplikacija za svoj zagon ne potrebuje interneta kot vse druge podobne pohodniške aplikacije.

Med tujimi aplikacijami, namenjenimi pohodnikom in kolesarjem ter adrenalinskim navdušencem, je znana aplikacija Fatmap. Ker je pot v njej prikazana v 3D-obliki, si lahko bolje predstavljate zahtevnost terena, strmino, možnost plazov in podobno. Poleg tega lahko spremljate, kaj počnejo vaši prijatelji, turistični vodniki ali profesionalni športniki, ali načrtujete in shranite svoj izlet.

Andrej Petelinšek

Finance na dlani

Preko mobilnih aplikacij na pametnem telefonu lahko plačujete izdelke ali storitve, opravljate bančne posle in ohranjate nadzor nad svojimi financami. Praktično vse banke v Sloveniji že ponujajo svojim strankam mobilno bančništvo, s katerim lahko plačujete položnice, nakazujete denar na druge račune, urejate limite in preverjate stanje na svojem računu.

S tako imenovano digitalno denarnico pa lahko pametni telefon uporabljate tudi namesto plačilne kartice ali gotovine. Tako vam ni treba vedno iskati menjalnice, kjer bi nabavili gotovino v tuji valuti, ni treba skrbeti, koliko denarja imate s sabo, in podobno. Z mobilnim telefonom pa lahko plačate tudi na drugih prodajnih mestih: v običajnih in spletnih trgovinah, pri avtomatih za pijačo, v lokalih, celo v planinskih kočah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta