Motivacijska potovanja spodbujajo zaposlene in izboljšajo delovno klimo

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
08.11.2021 06:00
Dobri delodajalci se zavedajo, da vsak posameznik prispeva k uspehu celote, in jih znajo tudi primerno pohvaliti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi team building je neke vrste motivacijsko potovanje.
Shutterstock

Priznajmo, vsem nam godi pohvala, tako v zasebnem kot v poslovnem življenju. Dobri delodajalci se zavedajo, da morajo svoje zaposlene kdaj tudi malo pocrkljati. V poslovnem svetu so se zato uveljavila tako imenovana incentive travels, poslovna potovanja, ki niso ozko osredotočena na delovne naloge in doseganje zastavljenih ciljev.

V slovenščini se je za "incentive travels" uveljavil izraz motivacijska potovanja, čeprav bi bil dobesedni prevod pravzaprav "spodbudna potovanja". Ker pa so organizatorji tovrstnih dejavnosti pri nas menili, da lahko ima izraz spodbuda slabšalen prizvok, so se raje odločili za motivacijo. Vendar ta ni edini razlog, zakaj podjetja, organizacije, združenja, društva ali klubi organizirajo taka potovanja. "V prvi vrsti želijo z njimi udeležence nagraditi, spodbuditi, motivirati, medsebojno povezati, občasno tudi izobraziti ali jim samo pokazati hvaležnost," našteva Blaž Ahčan, direktor podjetja Go Green, ki se med drugim ukvarja tudi z organizacijo motivacijskih potovanj za različne naročnike.

Nekaj ur ali nekaj dni

Pojem motivacijsko potovanje je po Ahčanovih besedah zelo širok, ključno pa je, da se izvede "off site", torej zunaj običajnega delovnega okolja udeležencev. "Popolnoma vseeno je, ali gre za nekajurni izlet v bližnji kraj ali za enotedensko potovanje v eksotične kraje, kakršna so bila pri naročnikih priljubljena ali zaželena v preteklosti. Trajanje in vsebina potovanja sta odvisna od tega, koliko časa lahko udeleženci temu namenijo in kaj si naročnik lahko privošči," razlaga Ahčan. Povprečno motivacijska potovanja trajajo od 48 do 72 ur, spodbuda zaposlenim pa je lahko tudi kosilo, na katero povabi vodja ekipe, ali popoldansko druženje na pikniku. "Motivacijsko potovanje je lahko tudi neke vrste teambuilding, odvisno od tega, kaj želi naročnik s tem potovanjem sporočiti udeležencem," pojasnjuje sogovornik.

Mehki pristopi k motivaciji

Z motivacijskim potovanjem lahko na primer delodajalec zaposlene tudi pouči o nečem, kar bo povečalo njihovo varnost pri delu in skrb za zdravje. Gre torej za kombinacijo sprostitve, druženja in izobraževanja. V trenutnih pokoronskih razmerah pa se po Ahčanovem mnenju v mnogo organizacijah srečujejo z izzivom, kako pri zaposlenih povečati motivacijo pri vračanju na delo v pisarni, potem ko so se navadili na delo od doma. Pri tem je poudarek na komunikaciji, na možnosti za neformalne pogovore, ki so v skupnem delovnem okolju običajni, oddaljenost pa jih je precej skrčila in omejila. Zato med motivacijska potovanja v ožjem pomenu ne šteje denimo to, da delodajalec zaposlene nagradi z boni turistične agencije, čeprav v širšem pomenu tudi to velja za "incentive". Pomembno pa je poudariti, opozarja sogovornik, da pri motivacijskem potovanju ne gre za podkupovanje. "Zaposlene je treba motivirati z mehkimi pristopi, jim na primeren način priznati veljavo, saj si vsi želimo biti opaženi," razlaga Blaž Ahčan.

Ne le za vodstvene kadre

Poudarja tudi, da tovrstna potovanja niso namenjena zgolj ozkemu krogu vodstvenih kadrov. "Vsako podjetje, ki se zaveda vrednosti posameznika kot dela celote, namenja pozornost vsem strukturam zaposlenih, le da je od njihovega specifičnega delovnega okolja odvisno, kakšno vsebino jim nameni. Tako denimo ekipa marketinga na motivacijskem potovanju ne počne enakih stvari kot operativci v proizvodnji," konkretno opiše strokovnjak. "Dodana vrednost organizacije je vsak posameznik in uspevajo podjetja, ki spodbujajo slehernega posameznika in tudi tako organizirajo tovrstne izlete," je prepričan. Dodaja pa še, da organizacija take dejavnosti zahteva precej časa, znanja in izkušenj, če naj doseže kar največji učinek. Za to lažje poskrbijo specializirane agencije, ki tudi pri nas širijo dobre prakse iz tujine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta