Pionir elektrificiranega prestiža

Jože Polh
24.11.2021 11:43

Znamka Lexus se je samo v treh desetletjih iz novinca v razredu premijskih avtomobilov razvila v globalnega postavljavca tehnoloških, varnostnih, okoljskih in oblikovalskih standardov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lexus UX 300e

Arhiv Proizvajalca

Japonci z napadom na razred prestižnih vozil niso želeli ničesar prepustiti naključju. Že pred desetletji so tako uresničili na videz nemogoče. Patentov in stvari, s katerimi je prvi in izvirni Lexus LS izstopal na trgu, ni bilo malo. Omenimo le, da je bil LS prvi avtomobil na svetu z volanom, nastavljivim po višini in globini, poleg tega pa je imel vgrajeno zračno blazino. Inženirji so izjemno veliko energije vložili tudi v zasnovo notranjosti in pri tem presojali, kako na potnika delujejo kombinacije različnih vrst usnja in lesa, da bi bilo počutje kar najboljše. Kljub že takrat zaznanemu trendu digitalizacije so npr. merilnike večinoma ohranili klasično analogne z nekaterimi posebnostmi, saj je imela vsaka kazalna igla fluorescentni vstavek, ki je zasijal prej kot preostala instrumentna plošča.

Arhiv Proizvajalca

Udobje vožnje v tišini

Ne le na prestižno in udobno zasnovano notranjost ter armado asistenčnih sistemov, Lexus je že od samih začetkov stavil na tišino. In poslanstvu zmanjševanja hrupa v potniški kabini je znamka ostala zvesta do današnjih dni. Tišina je postala tako rekoč obsesija več kot 4000 oblikovalcev, inženirjev in tehnikov, ki so ob koncu osemdesetih let razvijali prvi avtomobil znamke Lexus. Zdaj pa je na voljo t. i. revolucija tišine, ki se pri novem modelu UX 300e, predstavniku družine športnih terencev in prvem električnem avtomobilu te znamke predstavlja v svoji najnovejši (in najboljši) izdaji.

»Spokojnost potniške kabine je eden najpomembnejših sestavnih delov DNK-ja znamke Lexus. S prvim povsem električnim Lexusom so naši inženirji dobili priložnost, da vse skupaj dvignejo na še višjo raven. Proučevali so različne vzorce hrupa v drugih električnih vozilih premijskega razreda in iznašli povsem nove načine za zmanjševanje ravni hrupa v potniški kabini,« pravi Pascal Ruch, vodja Lexusa Europe.

Arhiv Proizvajalca

Prvi in še vedno najbolj zanesljivi

Lexus bo za vedno veljal za prvega proizvajalca prestižnega razreda, ki je spremenil odnos do okolja in dokazal, da je z napredno tehnologijo mogoče združiti prepričljive zmogljivosti z varčnostjo in zmogljiv pogon narediti učinkovit. Ko so leta 2004 na ceste poslali svoj prvi hibrid, (skorajda) nihče ni verjel, da Lexus znova postavlja standarde nove dobe. Na videz preveč komplicirana in za mnoge nerazumno kompleksna tehnologija z revolucionarnim krmilnikom energije in menjalnikom e-CVT je bila v resnici daleč pred časom, da bi tekmeci doumeli, da je že napočil čas sprememb. Lexus je postavil standard, ki je sprožil val elektrifikacije pogona elitnega razreda. Zdaj še vedno nihče ne dosega tistega, kar so postavili hibridni pionirji, saj je na cestah že več kot milijon hibridnih Lexusov.

Arhiv Proizvajalca

UX 300e pa odpira novo poglavje znamke, ki je na poti elektrifikacije storila naslednji velik korak, in uvaja 100-odstotno električni pogon. Uglajena vozniška izkušnja ostaja podpis znamke in čeprav je električni motor že sicer tih, so inženirji vozilo še bolj »utišali« z dodatno zvočno izolacijo pod baterijo, da potniki v avtu ne bi slišali niti zvoka vetrnega piša niti trenja koles ob kamenčkih na cesti.

Prav zato se še kako veselimo naslednjih elektrificiranih Lexusov, ki premikajo meje mogočega.

Preberite novo digitalno prilogo v celoti, brezplačno

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta