Aboriginski Gondwana prvič v Evropi

Carmina Slovenica v ponedeljek v dvorani Union gosti nevsakdanji koncert Lajtl avstralskega staroselskega zbora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj


Prvo gostovanje zbora Gondwana v Evropi bo hkrati tudi prvo gostovanje aboriginskega ansambla v Sloveniji. V programu Attacca, ki se je v desetih letih obstoja uveljavil kot pomemben koncept zborovskega gibanja za mlade, se bodo skupaj z zborom Carmina Slovenica predstavili na koncertu Lajtl. Gondwana gostuje po vsej Avstraliji, nastopili so v Sydneyjski operni hiši, na številih odmevnih državnih in mestnih dogodkih ter sodelovali z mnogimi priznanimi umetniki.

Gondwana, zbor avstralskih staroselcev pod umetniškim vodstvom Lyn Williams, s svojim ustvarjanjem podpira razvijanje raznolikih kultur avstralske mladine staroselskega porekla skozi gradnjo identitete ob sodelovanju z lokalnimi starešinami in skupnostmi. V središču poslanstva Gondwane je ohranjanje in prenašanje zgodb (in jezika) skozi pesem, medgeneracijske kulturne aktivnosti ter razvijanje sodobnega glasbenega repertoarja, ki temelji na tradicionalni glasbi staroselcev.
Svojo prvo mednarodno turnejo v Evropi bodo po gostovanju v Sloveniji nadaljevali na Dunaju, kjer bodo sodelovali z zborom Dunajskih dečkov. Za domorodna ljudstva je kultura organski del skupnosti. Zanje pomeni trajen odnos med živimi bitji, rastlinami in kraji, s katerimi je kultura povezana. Kulturo prenašajo na prihodnje generacije in je ključna podlaga za njihov nadaljnji obstoj kot ljudstva. V svetovih domorodnih ljudstev se prepletajo nadnaravne sile, kozmos, duhovne sile in bogovi. Vsaka stvar ima svojega gospodarja in vsak pojav ima svoj vzrok. Nadvse pomembno je ravnovesje z naravo. Zemlja je kraljestvo mitoloških bitij, bogov in prednikov, ki jih obhajajo z rituali. Rituali pomagajo miroljubno sobivati z rastlinami in živalmi in obnavljati življenjski krog. Domorodna ljudstva si prizadevajo pred zunanjimi vplivi zaščititi svojo dediščino, vrednote, kulturno identiteto in način življenja.
Ob Gondwani bosta v Unionu ob tej priložnosti nastopila še gostiteljski zbor Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec in Pevska šola CS z zborovodkinjama Jasno Drobne in Marinko Šober. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta