Bodite previdni: To so najpogosteje uporabljene PIN kode, je med njimi tudi vaša?

M.R.
25.09.2024 14:48

Znano je, da za PIN kodo ne bi smeli uporabljati poznanih kombinacij cifer, kot so datumi rojstva ali pa štiri enaka števila. Vseeno pa so prav take kombinacije še vedno najpogostejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pazite, ko vpisujete PIN kodo v bankomat ali POS terminal.
Profimedia

Čeprav vse več ljudi plačuje z mobilnimi telefoni, je še vedno nujno vedeti PIN številko, če želite z bančno kartico plačati na POS terminalu ali opraviti transakcijo na bankomatu. In ker obstajajo kombinacije, ki se uporabljajo pogosteje, jih je tudi enostavneje razkriti. Nick Berry iz podjetja Data Genetics je pojasnil, da je še vedno najpogosteje uporabljena kombinacija števil 1234. 

Čeprav štiri cifre omogočajo deset tisoč različnih kombinacij, pa uporabniki s svojo izbiro znatno olajšajo delo kriminalcem. 

Pri podjetju Data Genetics so namreč preučili 3,4 milijona PIN kod, ki so bile ukradene v enem izmed hekerskih napadov. Po analizi so z grafiko prikazali, kako pogoste so nekatere kombinacije pri določanju PIN kode. 

Skoraj 11 odstotkov vseh PIN kod je kombinacija 1234. Druga najbolj pogosta je 1111, sledita pa še 0000 in 1212. Zelo pogoste kombinacije so tudi 7777, 1004, 2000, 4444, 2222 in 6969. 

Najredkejše PIN kode

Heker bi tako lahko v 61 poskusih uganil kar tretjino vseh analiziranih PIN kod, v samo petih poskusih pa bi odkril 20 odstotkov PIN kod. Po drugi strani pa je analiza pokazala tudi, katere PIN kode so najredkejše. Kombinacija števil 8086 je bila uporabljena v samo 25 primerih od 3,4 milijona kod, ki so jih analizirali. Ostale manj razširjene kombinacije so bile še 8093, 8398, 7638, 8428 in 8285.

Katero PIN kodo izbrati? 

Pomembno je, da so števila naključna in da vseeno za uporabnika predstavljajo nek smisel, poleg tega pa strokovnjaki svetujejo tudi, da je sčasoma potrebno PIN kodo tudi zamenjati, saj bo tako stopnja zaščite višja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta