"Brezigarjeva bi Pahorja včeraj gladko premagala"

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
13.11.2017 09:20
Politična analitika za Večer o odstotkih Pahorja in Šarca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
"Borut Pahor je zmagal, ampak izvolili so ga vsaj deloma drugi ljudje kot v prvo. Tokrat je bil on močnejši v mestnih okrajih, Šarec pa na podeželju. Poleg tega je Pahor kot v prvem krogu kraljeval na severovzhodu, Šarec na Gorenjskem in v soseščini. V Škofji Loki (drugi okraj) je Pahorja pred petimi leti obkrožilo 82 odstotkov volilnih udeležencev, tokrat 46. Okrajev s tako dramatičnimi premiki je še kar nekaj. Zna biti, da so na desni s svojo strategijo še najbolj podobni Frankensteinu, saj so z junakom podeželja Šarcem morda ustvarili 'pošast', ki jih bo tepla na parlamentarnih volitvah,"
dr. Aleš Maver,
Janez Janša
"Desni volivci se niso selili k Pahorju."
Peter Jančič
"Pahorju je v zadnjih treh tednih uspelo ohraniti volivce iz prvega kroga in to je ob nekaj nižji udeležbi zadoščalo za zmago."
"V prvem krogu je Pahor zbral 355.117 glasov. Šarec pa včeraj 332.366 glasov. Čeprav je število glasov iz prvega kroga Šarec povišal kar za 78,5 odstotka ali za 146.131, je bila Pahorjeva prednost iz prvega kroga preprosto prevelika. Nekaj dodatnih volivcev je pridobil tudi Pahor: 18.760. Pahor se je sinoči za podporo zahvalil NSi, a zdi se, da ni dobil 54.437 glasov Ljudmile Novak iz prvega kroga. Če bi ohranil svoje volivce in dobil volivce NSi, bi moral zmagati veliko odločneje. Še manj je verjetno, da bi se k njemu prelilo veliko od 102.925 glasov, ki jih je zbrala Romana Tomc (SDS). Pahor je v primerjavi z volitvami pred petimi leti izgubil več kot sto tisoč volivcev. Šarec pa je zbral krepko več glasov kot dva pomembna poraženca v preteklosti: Danilo Türk pred petim leti ali Lojze Peterle pred desetimi. Ni se pa približal Barbari Brezigar, ki bi s 451.372 glasovi iz leta 2002 včeraj gladko premagala tudi Pahorja, za katerega je bilo 373.877 volivcev."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta