Če je varnost problem, so človekove pravice rešitev

Kristina Božič
23.03.2017 19:54
Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks se je med obiskom Slovenije osredotočil na posledice varčevalnih ukrepov, na položaj Romov in migrantov. V dveh mesecih bo slovenskim oblastem poslal svoje uradno poročilo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejali ste, da države, ki se želijo pokazati kot neprivlačne za migrante, postanejo neprivlačne za vse. Kaj opažate?
Mnogi, še posebno po gospodarski krizi, bodo dejali, da tudi oni plačujejo za socialne pravice - dobijo jih na kredit, kasneje jih morajo vračati, oni ali njihovi dediči. Kako preseči ta prepad v solidarnosti, ki je nastal zaradi nespoštovanja socialnih pravic?
S prihodom beguncev in migrantov so težave družb postale le očitnejše. A da gre za naša skupna okolja, je vse težje zagovarjati.
Včeraj je Svet Evrope izdal poročilo o neprimerni skrbi za otroke begunce. Dejali ste, da mora Slovenija narediti več za preprečevanje revščine, da mora biti nujna prioriteta preprečiti medgeneracijsko revščino, saj lačni otroci, brez primerne zdravstvene oskrbe, niso dober obet za prihodnost. Kje se zalomi razum, da se začne širiti populizem?
Je bilo v pogovorih s slovenskimi politiki težko prenesti razumnost spoštovanja človekovih pravic?
Pisali niste niti britanskim oblastem, našim pa ste - to je bil glavni očitek ob sprejemanju novele zakona o tujcih.
Jasni ste bili, da Slovenija z veljavnim zakonom o tujcih krši svoje obveznosti. Je možno, da politiki ne razumejo, so v zmoti?
V Turčiji in Franciji so razglašene izredne razmere, obveznosti do človekovih pravic so delno suspendirane. V kakšnem stanju je Evropa?
Bili ste v Socialnem centru Rog in dejali, da tam poteka resnična integracija. Kaj to pove o uradnih strukturah?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta