Češki mediji svarijo bralce pred dopustom na Hrvaškem: Pripravite se, drago bo ...

D.Ži
06.06.2024 09:41

Čehi poleti najraje dopustujejo pri naših južnih sosedih, ni pa ostalo neopaženo, da so cene tam medtem poletele v nebo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dubrovnik ostaja za turiste najdražje hrvaško mesto. 
Profimedia

Čehom je Hrvaška še vedno najbolj ljuba turistična destinacija za poletne počitnice, vendar bi jih cene letos lahko neprijetno presenetile, piše znani češki portal Novinky.cz v članku z naslovom: "Dopust na Hrvaškem? Pripravite se, drago bo ..."

"Za začetek je treba opozoriti, da bodo cene leta 2024 skoraj na maksimumu, morda še višje. Eden od razlogov je želja domačinov po zaslužku, drugi pa visoka inflacija, ki je bila marca 4,9-odstotna," pišejo Čehi, sklicujoč se na portal Croatiavise.com. Dodajajo še, da bodo tako kot v preteklih letih cene nastanitev najvišje v Dubrovniku in Splitu, destinacijah, ki sta že dolgo med najbolj priljubljenimi na Hrvaškem.

Poreč. Pol litra piva v lokalu na Hrvaškem trenutno stane okoli pet evrov. 
Profimedia

"Hotel s štirimi ali petimi zvezdicami stane v povprečju od 200 do 350 evrov na osebo na noč. V kakovostnem hotelu srednjega razreda je mogoče sobo rezervirati že za okoli 150 evrov, na Airbnbju in v zasebnih apartmajih pa bo namestitev v Dubrovniku ali Splitu stala povprečno 100 evrov na osebo za eno noč," pišejo.

V restavracijah s štirimi in petimi zvezdicami v najbolj priljubljenih hrvaških turističnih destinacijah, kot so Dubrovnik, Split ali Hvar, bodo ena večerja in dva hoda brez pijače in napitnine v povprečju stali okoli 80 evrov, v restavraciji srednje kategorije (tri zvezdice) pa bo stala okoli 50 evrov. Večerja v tipični restavraciji s hitro prehrano stane od osem do deset evrov. Kepica sladoleda v restavraciji ali kavarni stane štiri do pet evrov, piše Novinky.cz.

V nebo so poletele tudi cene osnovnih živil. 
Profimedia

Navajajo, da ni draga samo hrana, ampak tudi pijača, tako pol litra piva stane pet evrov, steklenica srednje kakovostnega vina pa v povprečju 35 evrov, steklenica mineralne vode stane 4 evre, prav tako kot kapučino, za koktajl pa boste morali odšteti 10 evrov.

Za tiste, ki bodo kuhali na dopustu na Hrvaškem, pišejo, da so bile cene osnovnih živil v začetku aprila podobne kot na Češkem. Z začetkom sezone pa bodo najverjetneje višje tudi v letoviščih, opozarjajo Čehi. Nato so našteli cene osnovnih živil na Hrvaškem, kot so jajca (2,65 evra), mleko (1,02 evra), beli kruh (1,55 evra) in piščančje prsi (7,58 evra).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta