Dežela trumpizma. Nihče ni odgovoren, krivi so drugi

Matija Stepišnik
18.03.2021 17:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
STA

Poročilo računskega sodišča o učinkovitosti nabav medicinske opreme skoraj sovpada s prvo obletnico prve razglasitve epidemije in izrednimi razmerami. Saj se spomnimo "razbojniških razlag" Joca Pečečnika, države so ena drugi iz skladišč pulile maske, ventilatorje, očala in drugo, razni bolj in manj tajni agenti so okoli hodili s kovčki denarja. Vsaka država je sama odločila, kako se bo soočila s trgom, ki so ga nekateri želeli spremeniti v eldorado mešetarjev. Samo novinarskih razkritij, kako se je v tem času znašla slovenska oblast, se je nabralo toliko, da ugotovitve računskih sodnikov, da vlada, pristojna ministrstva in zavod za blagovne rezerve "pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti", niso presenečenje niti nič novega.

Pravilno zveni izjava organizacije Transparency International, naj revidiranci temeljito preučijo poročila in sledijo priporočilom računskega sodišča, hkrati pa naj se začne širša razprava, kako se v prihodnje spopasti z delovanjem v izrednih razmerah. A se bojimo, da bo to ostala teorija. Izredni čas, četudi objektivno dejstvo, ne more biti bianco odveza, da so postopki javnega naročanja v neskladju s predpisi. Kakorkoli v težkih epidemičnih razmerah zveni "učinkovitost" - ko o njej govori računsko sodišče, je to resna ocena -, pri upravljanju epidemije in posledicah ostajajo dejstva, ki so le podkrepila sume (ne)transparentne porabe javnega denarja. Zaradi vladnih ravnanj smo v državna skladišča - ki res niso bila ustrezno pripravljena na epidemijo! - in v zdravstvene ustanove dobili ventilatorje, na katere so zdravniki hitro obesili napis "V okvari", drugam "home-made" maske iz robčkov, kasneje v režiji "zlatih dečkov z instagrama" pa še hitre teste dvomljive zanesljivosti. Zelo pomembno ostaja vprašanje v poslih "prioritetno obravnavanih" ponudnikov oziroma vzporednih struktur, njihovih provizijskih interesov in morebitne politične korupcije, ki jih preiskujejo organi pregona. Modus kaotičnega vodenja epidemije, ki je tudi paravan obstranske agende, obenem pa marsikdaj razgali še temeljno nesposobnost, je nazadnje pokazala odpoved dodatnim odmerkom cepiv. Škoda za ljudi, merjena v zdravju in ne (le) v denarju, je tragična. In cena takšnega "reševanja življenj" se je žal izrisala že v drugem valu.

Bo imelo poročilo računskega sodišča politične posledice? Za vladajoče niti ne. Z Janšo 3.0 standarde politične (ne)odgovornosti spuščamo v preizkušeno trumpistično atmosfero z uporabo metod, kjer na oblasti ali v povezanih krogih ni nihče ne odgovoren ne kriv. Nič ni res, vse so laži, politizacije, instrumentalizacije in vaše domneve, poslušamo, v ta sklop sodijo še gostilniški odzivi, kot je bil današnji prvi premierjev na resne izsledke računskega sodišča. Nekoč je bilo to dovolj za trdne politične vernike, danes skuša hrup "edine prave resnice in drugih zarot" paralizirati celoten javni diskurz in prostor. To je igra, virus druge vrste. Trump je odšel iz Bele hiše, metode so ostale - v EU, v Sloveniji. Za primerjavo: v Nemčiji so te dni odstopili že trije poslanci vladajoče CDU, soočeni z očitki korupcije in dobičkarstva v času virusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta