EMA 2019 ali bitka za obljubljeno deželo

Denis Živčec Denis Živčec
15.02.2019 14:43

Nocoj bo jasno, kdo bo kot štiriindvajseti Slovenijo zastopal na Pesmi Evrovizije v Tel Avivu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lea Sirk je lani v evrovizijski Lizboni s skladbo Hvala, ne Sloveniji priborila finale. Kdo bo stopil v njene čevlje?
Reuters

Daljni Tel Aviv kliče. Kdo se bo oglasil na slovenski strani, pa še ne vemo. Jasno bo nocoj, ko bodo v studiu TV Slovenija že štiriindvajsetič odločili, kdo bo Slovenijo zastopal na Pesmi Evrovizije, ki jo bodo že štiriinšestdesetič pripravili sredi maja, ko se bo v Izraelu, kamor je zmago pripeljala robustna pevka Netta s skladbo Toy, 18. maja razpletel finalni večer.
Deset skladb je v igri za vozovnico proti obljubljeni deželi, prav veliko imen, ki so v zadnjem letu krojila dogajanje na slovenskih lestvicah, pa ni med njimi. Spopadli se bodo Kim, Renata Mohorič, René, Fed Horses, Ula Ložar, Lumberjack, Okustični, Inmate, Zala Kralj & Gašper Šantl ter Raiven, ki se bodo zvrstili od 20. ure v prenosu na prvem programu. Slovenski in tuji evrovizijski zanesenjaki so odlomke skladb na spletu že poslušali in sprožili živahno razpravo na družbenih omrežjih. Kot kaže, bi se utegnilo vse vrteti okoli dveh. Veliko pozornosti je pritegnila skladba Rythm Back to You v izvedbi Kim Begovič. Gre za nadarjeno 18-letno Mariborčanko, hčerko znane mariborske manekenke Katje Kori in poslovneža Toma Begoviča. Pod njeno skladbo se podpisujeta tudi Raay in Marjetka Vovk, naša nekdanja evrovizijska predstavnika z imenom Maraaya. Druga, ki ji mednarodni oboževalci pripisujejo največ možnosti, je Raiven, uveljavljeno ime slovenske scene, ki bo Evrovizijo nocoj naskočila že tretjič. Njeno skladbo Črno-bel je leta 2016 premagala ManuElla, leto kasneje se je njena Zažarim uvrstila na tretje mesto, za BQL in Omarjem Naberjem. Njena letošnja skladba se imenuje Kaos in je eklektična, progresivna mešanica glasbenih slogov, ki bo zagotovo največji šok večera. Sveži imeni sta Mariborčana, pevka Zala Kralj in multiinstrumentalist Gašper Šantl, ki ju je širša javnost spoznala z radijsko uspešnico Valovi. Ula Ložar je Slovenijo zastopala na otroški Evroviziji leta 2014 in bila dvanajsta.
​Prvič se bo v vlogi voditeljice Eme preizkusila igralka Ajda Smrekar, sicer partnerica igralca Sebastiana Cavazze. Veljata za enega lepših parov na slovenski estradi. "Ema je bila zame že od nekdaj poseben dogodek, ki je vse generacije zbral skupaj in nas prikoval pred televizijske zaslone. Vsak je imel svojega favorita in goreče navijal zanj. Že sama misel, da letos vodim izbor, mi pospeši srčni utrip. Ta večer bo zame poseben, saj se na odru ne bom prelevila v nobeno vlogo, ampak bom Ajda z nalogo, da ljudi popeljem skozi večer, ko bomo med deseterico raznolikih in barvitih skladb izbrali najboljšo ter jo s ponosom pospremili v obljubljeno deželo," je dejala pred izborom.
Emin večer bodo popestrili trije glasbeni gosti. Lea Sirk, ki nam je lani s svojo Hvala, ne pripela finale v Lizboni, pa odštekani Španec inoT, ki je s svojimi imitacijami svetovnih zvezdnikov navdušil v šovu Slovenija ima talent, in Smaal Tokk, primorski "gengsta" raper, ki ustvarja glasbo, podobno mešanici rocka in jazza z govorjeno besedo.
Pa glasovanje? Najprej bo svoje povedala strokovna žirija. Imena žirantov širši javnosti še niso znana, bodo pa opravila prvi rez. Od desetih bodo izbrali dva izvajalca in ju uvrstili v superfinale, kjer bodo končno odločitev o zmagovalcu s telefonskim glasovanjem sprejeli gledalci. Novi slovenski evrovizijski predstavnik bo v Tel Avivu, kjer prireditev letos nosi slogan Drzni si sanjati, nastopil v prvi polovici prvega polfinalnega večera. Tisti, ki verjamejo v statistiko, pravijo, da je to bolj slabo izhodišče, a v svetu Evrovizije je mogoče prav vse.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta