(FOTO) Lepota, ki je niste niti slutili: Ti prekrasni, a manj znani evropski otoki vas bodo povsem očarali

D.Ži
09.11.2023 11:44

Ste siti turistično množično obleganih destinacij? Evropa v svoji zakladnici skriva številne naravne bisere, na katerih boste našli mir in lepoto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da, čisto zares obstaja. Jezero Poco da Ribeira do Ferreiro s slapom na Floresu. 
Profimedia

Sicilija, Hvar, Santorini - vse to so lepi, a tudi že zelo znani otoki. Evropa pa v svoji bogati zakladnici skriva še veliko biserov, ki jih množice še niso odkrile. Odpravimo se na manj znane otoke. Za nekatere morda sploh še niste slišali, a prav mogoče je, da bodo postali vaša naslednja potovalna destinacija.

Karpatos (Grčija)

Gorski vrhovi, ki se izrisujejo pod modrim nebom, so privlačno ozadje številnih plaž Karpatosa. Otok spada v skupino Dodekaneza in je od Rodosa oddaljen približno 40 kilometrov oziroma štiri ure plovbe s trajektom.

Karpatos premore veliko sredozemskega šarma in ležernosti. 
Profimedia

Otok se razteza na približno 50 kilometrih, krasijo ga plaža Makrigialos, izjemno primerna za jadranje na deski in živahna prestolnica Pigadia na jugu, obmorsko letovišče Diafani in tradicionalna vas Olimpos na severu, piše hrvaški portal PunKufer.

Agencija Kompas za zdaj molči.
Profimedia

Razgledi iz majhnih gorskih vasi so spektakularni. Od peščene obale Apele, podprte z visokimi pečinami, do bolj oddaljenih zalivov Diakofti, obdanih s sipinami, ima Karpatos veliko lepih plaž in restavracij, kjer vam bodo postregli svežo morsko hrano.

Da, Karpatos je kot nalašč za tiste, ki iščete fotogenične scenografije za svoj Instagram.
Profimedia

Inishmore (Irska)

Inishmore je največji in najbolj obiskan od treh Aranskih otokov, ki se nahajajo ob ustju zaliva Galway. Do otoka prispete po 40-minutni vožnji s trajektom iz Rossaveela, naseljen je "od vekomaj", prvi prebivalci so tam živeli že pred več kot 2500 leti.

Inishmore je največji in najbolj obiskan od treh Aranskih otokov. 
Profimedia

Obvezno obiščite plažo Kilmurvey, odlična je za kopanje, nedaleč od nje pa lahko najamete tudi sobo v istoimenskem prenočišču (dvoposteljna je na voljo že od 120 evrov naprej). Za tiste, ki si želite nekaj drugačnega, so na otoku od nedavnega na voljo glamping hišice.

Na otoku Inishmore se je čas že davno ustavil.  
Profimedia

Poskusite lokalno pito iz rakov in rib, ki jo strežejo v čudoviti restavraciji Teach Nan Phaidi, piše PunKufer. Ta vas bo pripravila na vzpon na Dun Aonghas, kamnito utrdbo iz leta 1100 pr. n. št., dramatično postavljeno na robu sto metrov visoke pečine.

Inishmore je poln prizorov, ki spominja na pravljice.  
Profimedia

Flores (Portugalska)

Flores je eden od otokov skupine Azorov, čudovite verige devetih majhnih vulkanskih otokov, ki se dvigajo iz globin severnega Atlantika. Odmaknjen in dolg nekaj manj kot 20 kilometrov je kraj izjemne naravne lepote, s penečimi se lagunami, čudovitimi slapovi in ​​pečinami, pokritimi z zeleno preprogo.

Je tudi raj za pohodnike: sprehod vzdolž zahodne obale, skozi slikovito vasico Fajazinha do Faja Grande in nato do Ponta Delgade, ponuja čudovit razgled na Atlantik, spektakularno pokrajino ter mir in tišino.

Flores skriva neizmerne naravne lepote.  
Profimedia

Rože, ki so povsod, večinoma gre za hortenzije, dajejo otoku ime, po bujnem okolju pa so občasno posejane barvito poslikane kapele in baročne cerkve iz črnega bazalta. 

Rože, v glavnem gre za hortenzije, so dale Floresu ime.  
Profimedia

Naissaar (Estonija)

Estonija ima več kot dva tisoč otokov, Naissaar, uro plovbe s trajektom iz Talina, v prevodu pomeni "otok žensk". Po legendi so mu nekoč vladale bojevnice, tja pa je v 13. stoletju bila izgnana danska princesa, ker je bolj ljubila ženske kot moške. Med sovjetsko okupacijo je bil Naissaar popolnoma prepovedan za civiliste, a odkar je bil sredi devetdesetih let ponovno odprt kot naravni rezervat, se je razcvetel v čudovit in fascinanten kraj.

Naissaar je eden od več kot 2000 estonskih otokov. 
Profimedia

Nudi pohajkovanje po zapuščenih stavbah iz sovjetskih časov, obstajajo pa tudi mirni, prostrani gozdovi, kjer med drevesi odmeva ptičje petje in sončna svetloba pleše skozi listje.

Med gozdovi Naissaarja so ostanki sovjetskih časov.  
Profimedia

Otok je precej majhen, na lepih in skoraj zapuščenih delih pa so peščene plaže, s čistim morjem in bujnim zelenjem. Za tiste, ki želite ostati, so na voljo kampi in hišice ter različni apartmaji za najem, še piše PunKufer.

Naissaar in ostanki polpretekle zgodovine.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta