(FOTO) Nenavadna vasica na hribu in z gradom na vrhu povsem očara obiskovalce, tudi z lepo dišečimi limonami

D.Ži
15.02.2023 11:37

Rocca Imperiale je eno najbolj ljubkih južnoitalijanskih mestec. Ima zanimivo zgodovino in muzej, posvečen tistim, ki so zaznamovali 20. stoletje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Rocca Imperiale, slikovita vasica v provinci Cosenza v italijanski regiji Kalabrija, je znana po limonah, ki so zaradi svoje edinstvenosti - so skoraj popolnoma brez pečk - prejele oznako IGP (zaščitena označba geografskega porekla). Imajo intenzivno in zelo obstojno aromo.

Profimedia

Obiskovalcem takoj pade v oči impozanten grad, ki dominira nad krajem; njegova oblika je podobna mnogim drugim trdnjavam, ki so značilne za vasi v Apuliji in Bazilikati. Na splošno je Rocca Imperiale še en italijanski kraj, ki vas bo pustil brez besed.

Švabski grad

Impozanten grad se nahaja na vrhu hriba, na katerem se razprostira stanovanjsko naselje. Trdnjavo je leta 1221 zgradil Friderik II. Švabski, ki je ukazal zgraditi ali obnoviti 200 gradov za obrambne namene v južni Italiji. Grad je bil zgrajen na mestu velikega vojaškega in strateškega pomena, nadzor pa je segal čez celoten Tarantski zaliv.

Profimedia

Gradnji gradu je sledil razvoj stanovanjskega območja, ki je pripeljal prebivalstvo iz drugih utrjenih naselbin na tem območju. Številni fevdalci so naslednjih 200 let izmenično vladali območju, ki je bilo nenehno pod napadi barbarov. Leta 1664 je grad vzdržal napad 4000 saracenskih piratov, ki so opustošili Rocco in uničili cerkev iz 13. stoletja v starem mestnem jedru, tako da je ostal le romanski zvonik s štrlečimi okni in venci. Zadnji dediči družine, ki je imela v lasti grad, so se leta 1989 odločili, da ga podarijo občini Rocca Imperiale, piše portal punkufer.dnevnik.hr.

Muzej voščenih figur

Muzej voščenih lutk, ki se nahaja v starem samostanu, ponuja senzacionalno vzdušje s spektakularno kombinacijo svetega in profanega. V voščenih figurah so predstavljene številne osebnosti, s prefinjeno izdelanimi podobami tistih ljudi, ki so bili simbol 20. stoletja ali pa so prispevali k prosveti in ​​dali gospodarsko, umetniško, kulturno, politično, versko in družbeno globino Italiji in svetu nasploh.

Profimedia

Od Friderika Il. Švabskega, De Gasparija, Mussolinija, Che Guevare, Matere Tereze, Rite Levi Montalcini do Giuseppeja Verdija. Vse lutke so izdelane v naravni velikosti s pravimi lasmi in steklenimi očmi. Muzej je mogoče obiskati vsak dan in je tudi dom številnih umetniških projektov, razstav, predstav, koncertov in folklornih dogodkov.

Vas kinematografije

Rocco so med desetinami lokacij izbrali za snemanje filma, ki združuje ideale in verski "čudež" z aktualnimi problemi juga Italije.  Film "Le nozze di Laura" je režiral Pupi Avati, ki je Rocco Imperiale nekoč opisal kot "naravno filmsko kuliso".

Profimedia

Film je močan, poln alegoričnih pomenov, postavljenih v sodobno, karikirano situacijo, ki jo je režiser prikazal na nov način. Film traja 90 minut, Rocca Imperiale pa se je s svojimi lokacijami in panoramami zapisala v srca in misli mnogih gledalcev. Samo leto po predvajanju filma se je število turistov, ki obiščejo Rocco Imperiale, močno povečalo. Na tisoče jih je lokacija očarala.

Zgodba o limonah

To območje ima idealno mikroklimo za gojenje sadnega drevja, zlasti limon, z blagimi zimami in temperaturami, ki nikoli ne padejo pod ničlo. Posledično ima največjo proizvodnjo limon v celotni provinci Cosenza.

Profimedia

Plod limonovca, intenzivne rumene barve, ima izjemen vonj, po katerem se loči od ostalih limon. Znamka Limone di Rocca Imperiale proizvaja tri vrste sadja iz treh cvetenj v letu - Primofiore (nabira se od maja do julija), Maiolino (nabira se od maja do julija) in Verdello (nabira se od avgusta do oktobra), piše dnevnik.punkuifer.hr

Profimedia

Vino in hrana

Kuhinja kraja Rocca Imperiale korenini v tradicionalni sredozemski hrani in nudi veliko različnih tradicionalnih jedi zahvaljujoč plodovom zemlje in morja. Sem spadajo laganelli e ceci (testenine brez jajc s čičeriko), pečena jagnjetina in svinjina, čili paprika in ocvrti jajčevci, muffit (svinjska pita) in limonina torta.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta